2020-12-18
其實已經唔係第一次食🤫經過之前食完Ritz Carlton 嘅Afternoon Tea好失望之後,今次再返黎食佢哋最特別之處係可以自己自由配搭茶點可以揀自己鍾意食嘅多啲而我自己比較鐘意食甜點,所以今次冇乜點揀咸點。同埋因為早咗book位,所以今次安排到sofa seat好~講下我自己比較滿意嘅甜點:1. Tiramisu ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢到嘅Tiramisu有d驚喜! 平時出面食果d通常都只得咖啡味,同好多cream.... 而呢到嘅Tiramisu竟然比我食到Rum酒,而且唔會好軟身,有口感,亦唔會食到成口朱古力粉值得推介。2. 綠茶卷⭐️⭐️⭐️⭐️綠茶卷係我第二鐘意嘅甜點,綠茶味豐富,唔會得個甜字,綠茶cream同海綿蛋糕嘅比例做得好好,好平衡,好味3. 拿破崙⭐️⭐️⭐️⭐️淨係個Size都贏咗😂比起一般嘅甜點(除了scone) 都要大舊哈哈 可能因為佢有兩層,係典型嘅拿破崙味道。外皮好脆,夾心亦夠凍,唔會好cream有nuts食到,成件事都好夾,讚除咗食物,今次我都想推介一下下午茶的茶!——————雨前龍井!!因為平時我食afternoon tea好少飲中式茶但真係估唔到呢個龍井咁好飲其實佢係
佢哋最特別之處係可以自己自由配搭茶點
可以揀自己鍾意食嘅多啲
而我自己比較鐘意食甜點,所以今次冇乜點揀咸點。
同埋因為早咗book位,所以今次安排到sofa seat
好~講下我自己比較滿意嘅甜點:
1. Tiramisu ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2. 綠茶卷⭐️⭐️⭐️⭐️
3. 拿破崙⭐️⭐️⭐️⭐️
因為平時我食afternoon tea好少飲中式茶
但真係估唔到呢個龍井咁好飲
其實佢係綠茶嘅一種,清清地,淡淡地嘅茶味
好配合呢到嘅甜點!同埋沖咗幾壼都仲有茶味,幾好。
最後價錢方面,呢到二人Tea set $4xx
我用咗HSBC有8折
圍起都唔洗200蚊一個
坐咗成個下午真心好抵!highly recommended!