2013-08-29 157 瀏覽
落到灣仔點可以唔去茶餐廳?咁啱就喺Tea Time行到去克街,朋友話想食魚腐米線,咁就行左入華康餐廳。  一入去就有人過黎帶位,坐落除左冷氣凍D之外都冇咩其他野。本身我飽飽地冇諗住叫野食。但係唔知點解望住佢個下午茶餐牌,我就俾佢個西多士吸引住。於是我地總共叫左兩個餐兩杯熱奶茶。  個熱奶茶好快就送到黎。個哥仔一擺低杯野就聞到撲鼻而黎既奶茶香。去過咁多間茶餐廳都未見到過有奶茶可以好似人地D咖啡咁,一擺底就係散發出黎嘅香氣。之後上碟嘅西多士好似識發光咁。喺上面舊牛油融融地又keep得住個shape。叫人簡直想即刻將佢分成三乘三然後倒埋D糖漿落去大啖大啖咁咬。切落去果下好鬆軟,後尾先發現原來入面夾左厚厚嘅芝士。D芝士好似心太軟咁係咁湧出黎,望住都流曬口水。倒埋糖漿落去,一叉一啖一咬……哇頂好食到暈。個皮又軟又鬆化,入面D芝士好似必出黎咁,加埋糖漿嘅甜味直情係Perfect Match。件西多士又香又冇油淋淋,入面嘅芝士又唔膩,認真好食。朋友嘅米線都唔錯,但係相比之下梗係呢個有驚喜D啦☆

題外話/補充資料: 啱啱Check過Open Rice提供嘅餐牌,個西多士原來唔係日日有得食……可能係期間限定……總之一定要試!
2013-08-28
  • 暗藏芝士西多士