2022-12-30
直送生蠔之《牡蠣酒場》今晚去左有日本feel既《牡蠣酒場》,佔地面積非常大,入門口已經幾有氣派,同嘛一入門可以見到重點既蠔吧區,呢個場絕對係飲酒傾計既好地方,裝潢亦帶點日式居酒屋風味,戲廳主打係日本牡蠣料理和佐酒燒物,供應多款日本直送生蠔,餐廳食物質素非常高,職員好招呼同環境亦一流,坐底後職員比左一張日本蠔既地圖睇,職員會介紹紙上日本不同地方既名稱、產地、size、味道、口感既蠔,十分細心,不愧係蠔既專門店,我地2個人叫左:生蠔:宮越石卷 $88(隻):細size,入口爽口同清甜、感覺好Fresh、北海道仙鳳趾 $93(隻):中size,蠔味重同Creamy,胡麻油甘魚 $98:本身個底有秘製汁,唔需點豉油,油甘魚十分厚身及肥美,人口新鮮及有淡淡魚油香,醃帆立貝薄切 $128:雖然帶子切左薄片,但入口仍然保留帶子鮮甜,帶子面有三文魚子、香草油及橄欖油,入口清新,汁燒鰻魚 $48:份量都幾大份,亦十分厚身,而且無骨,鰻魚面燒得唔會太燶,燒汁配合好好,味道很不錯,黑豚小排肉 $38:黑豚肉少少肥偏,入口油香滿滿,好好食,雞脛柳 $40:食落有d似雞軟骨口感,唔會太鞋,好爽口,蒜片生蠔意大利
我地2個人叫左:
生蠔:
黑豚小排肉 $38:黑豚肉少少肥偏,入口油香滿滿,好好食,
雞脛柳 $40:食落有d似雞軟骨口感,唔會太鞋,好爽口,
蒜片生蠔意大利麵 $128:意粉份量算多,夠哂兩個人share食,有五隻(半生半熟) 既蠔,入口食落都鮮味,雖然冇頭先食嘅生蠔咁大隻,意粉好香蒜香味,不過食落都有d辣味,幾惹味,中意食辣既朋友一定覺得唔錯,意大利麵質非常偏硬,但好彈牙,有啲似拉麵嘅口感,蒜片都好足,成個意粉超級惹味,非常有驚喜,
蒜片欖油蝦 $78:蝦算大隻,好爽口,無雪味好新鮮,蒜片吸晒啲汁好入味,再配埋橄欖油調味,十分惹味,入口有少少辣,不過可以接受,
今晚非常滿足,呢個價錢食到咁多野,我覺得以銅鑼灣地帶黎講,一d都唔貴!