2018-08-12 480 瀏覽
早排見朋友仔係網上分享個好靚的粉紅色甜品塔,咁吸眼球當然要揾D女閨蜜們一齊黎試啦!坐低後,職員介紹佢地特色的Cocktail,我都揀左杯比較可愛的What the Duck!味道好清新,菠蘿汁的味較重,就算無飲開酒的女仔都可以試試!朋友K就叫左一杯Einstein,即愛因斯坦。有個咁科學的名,餐廳就用左個好科學的壺裝住。主要用左Vodka及Blue Curacao做Base,然後加左荔枝及紅莓汁及7up汽水,酒味唔太濃,加埋甜甜的Freeze感,想追求玩味的大家,可以點一杯黎玩下!(笑)呢杯China's Day的Presentation非常吸眼球!佢係以一酲酒,再加一隻碗比你倒出黎,另外仲有一小碗生果比大家加入Cocktail。酒的味比上面兩款更濃烈。用了白酒、Rum、Cointeau三款酒做基礎,後續就有D荔枝及蜜糖的甜味,加埋新鮮的生果,味道都幾有層次。見到餐廳有個好豪的凍海鮮拼盤!除左有蝦、翡翠螺、及青口外,仲有龍蝦、鮑魚及蟹!!成個拼盤非常豐富,其中我的Best Pick係大大隻的翡翠螺及睡蟹!翡翠螺夠曬大粒厚肉,而且螺肉夠爽口彈牙!睡蟹的Size都唔小,蟹肉夠曬鮮甜,而且充
What the Duck

Einstein

China's Day

海鮮拼盤

睡蟹的Size都唔小,蟹肉夠曬鮮甜,而且充滿大量的膏,相中見到只係「膏」山一角!
海鮮拼盤

一個凍海鮮拼盤邊夠我們三個女仔呀?我們仲叫左6隻生蠔去襯托呢個Happy Moment!今次叫左兩款不同味道的生蠔,右邊係來自南菲、左邊係來自澳洲塔斯曼尼亞。朋友仔比較鍾意南菲出產的生蠔,其口感比較Creamy,海水的味道就比較淡。我自己就口感較爽脆、味道更濃味的澳洲生蠔!唔好以為係係呢D地方食的生蠔就唔新鮮,我發覺餐廳都有好多人有order,而且玻璃肚的我,食完都無任何問題。
生蠔

淨係食海鮮點可以滿足我們三個?!我們仲叫左一份火焰西班牙黑毛豬鞍扒!職員會係食客面前用「火焰酒」淋上去,令到豬鞍排成為相機食先的焦點所在。
火焰西班牙黑毛豬鞍扒

唔好以為份厚砌的豬鞍扒得個樣喎,食落除左有頭先倒落去的酒香味外,肉質都幾嫩口,果然係來自西班牙的黑毛豬,品質比一般的豬扒更好食!點埋來自沖繩的鹽,更帶出到豬鞍排的鮮味。

由於食完凍海鮮拼盤的青口,朋友S話唔多夠喉,好鍾意青口夠重海水味,而且夠香。於是我們再叫多份法式白酒煮青口!呢份熱食的青口的海水味比凍盤的少,不過個白酒汁卻又唔錯喎!白酒汁的酒味同係比利時食的有得揮,如果有更多麵包條可以點汁就更好了!
法式白酒煮青口

最後,我們特意留肚食呢個Love of Eiffel!由層甜品組成的甜品塔,朱古力、布甸、馬卡龍、泡芙都有,簡直係少女們夢寐以求的甜品
The Love of Eiffel

職員會係食客面前倒入乾冰,令到整個甜品塔充滿浪漫的氣息,由於於法國巴黎鐵塔下般。味道方面,我們一致認同泡芙係最好食,佢入面非常濃郁的朱古力餡,味道唔算太甜,口感又夠濃滑。幾個女仔一齊食就岩晒。
The Love of Eiffel

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
What the Duck
Einstein