2017-03-20
近排系IG見到朋友去ZUC.CCH.ERO食甜品post相,女朋友一見到就嘈住話要去食!睇d相真係幾吸引,一於去試下!傍晚時間上去,店鋪都幾大,特別個裝修真係幾靚,天花板吊住一舊舊“棉花糖”,墻身ge磚同鋪內ge臺凳顏色都好夾,比人種好柔和ge感覺,好舒服。打開Menu,每一份甜品都好鬼想食,因為真係都各有特色,最後選擇咗“Mount Fuji”同“Break the Tear”一睇相就知呢度ge甜品唔簡單,所以製作需時,等10分鐘左右啦,甜品就呈上啦。相機食先系必須的,何況系咁精美,特別ge甜品。“Mount Fuji”貌相簡直系好似模型咁精美,栩栩如生ge富士山,配合液態氮製造出山頂噴煙ge效果,巧奪天工,貌相已經比滿分<3富士山由3個口味ge雪芭組成,yogurt,波子汽水同蜜瓜味。山腳ge一片草地系橙味ge蛋糕,再加咗d櫻花啫喱同花瓣系周圍點綴,真係好吸引眼球。好似蛋糕咁食呢座山最正,一次過體驗3個味道!特別贊距個橙味蛋糕好香濃。“Break the Tear”簡直系一件藝術品,真係唔捨得敲爛距黎食,好靚,用糖拉成一個藍色ge罩,罩住芝士雪糕,西芹冰沙等。將個罩敲碎之後
磚同鋪內ge臺凳顏色都好夾,比人種好柔和ge感覺,好舒服。
打開Menu,每一份甜品都好鬼想食,因為真係都各有特色,最後選擇咗“Mount Fuji”同“Break the Tear” 一睇相就知呢度ge 甜品唔簡單,所以製作需時,等10分鐘左右啦,甜品就呈上啦。
相機食先系必須的,何況系咁精美,特別ge甜品。 “Mount Fuji”
富士山由3個口味ge雪芭組成,yogurt,波子汽水同蜜瓜味。 山腳ge一片草地系橙味ge蛋糕,再加咗d櫻花啫喱同花瓣系周圍點綴,真係好吸引眼球。
好似蛋糕咁食呢座山最正,一次過體驗3個味道!特別贊距個橙味蛋糕好香濃。 “Break the Tear”
簡直系一件藝術品,真係唔捨得敲爛距黎食,好靚,用糖拉成一個藍色ge罩,罩住芝士雪糕,西芹冰沙等。 將個罩敲碎之後,d碎片同d雪糕撈埋黎食,店主好貼心咁幫我地夾走一部分糖,因為如果太多糖會好甜。
ps:果個藍色罩罩就係糖。
西芹冰沙,好特別,第一次食,好fresh成個感覺。驚訝點解店家會諗到用西芹冰沙,獨具匠心!
食完2個藝術品之後就到飲品了。 叫了一杯Citrus Green和Latte。
身為愛咖啡之人ge我,每一日咖啡都係必需品之一,呢度杯latte好滑,正正子,我自己飲咖啡就唔放糖的,好好味個咖啡真係,呢個價錢其實已經過
出面好多貴價咖啡。 Citrus Green,呢個系一杯花茶,好得意,距個茶隔系一粒珍寶珠ge形狀,又係一個得意野!
花茶好香,飲落有淡淡ge花味,食完甜品好適合飲呢個茶。 一個好特別ge 甜品體驗,視覺和味覺ge享受。