2016-09-24
平時我唔係open rice 寫食評㗎但今次想睇下晚餐國金軒食評竟然好難搵,因為大部分只share lunch 點心或者套餐,無乜散叫食評所以希望對於有興趣試試晚餐嘅客人有幫助啦今次揀食E間尖沙咀店因為有coupon 可以唔使minimum charge 就可以坐房同埋散叫有六折(不過酒水無折㗎)朋友都係好擦得,所以叫咗唔少餸菜前菜芝麻桔子軟殼蟹,一份兩隻我地點咗兩份我覺得作為前菜大甜,不過熱辣辣好鬆脆都好香,我prefer 椒鹽軟殼蟹多蒜泥白肉桂花糖脆鱔球,一份四件我地又打孖上,我都係覺得略甜咗一啲,但唔鯹外脆內嫩最令我impressive 係E個松露蟹籽帶子皇,這個每粒計超貴本來我地有啲唔捨得order,好在有人話難得有六折無理由唔試下,個碟一放低就聞到濃濃松露香味,帶子超巨型一分為二鮮甜肉嫩超級好食,咁多碟餸我覺得最正呀仲有另一款帶子我地間房間好大可以擺兩圍都夠,不過侍應話今晚E間房只是serve 我地幾個,好有貴賓feel其實我地嘈喧大笑嘈到不得了,班侍應一定好慶幸困住我地係房,唔好嘈到其他賓客片皮鴨兩食唔算貴,價錢用沙田18差唔多,但我覺得比沙田18仲好食佢嘅片皮鴨熱辣辣皮脆
朋友都係好擦得,所以叫咗唔少餸菜
前菜芝麻桔子軟殼蟹,一份兩隻我地點咗兩份 我覺得作為前菜大甜,
不過熱辣辣好鬆脆都好香,
我prefer 椒鹽軟殼蟹多
蒜泥白肉 桂花糖脆鱔球,一份四件我地又打孖上,我都係覺得略甜咗一啲,但唔鯹外脆內嫩 最令我impressive 係E個松露蟹籽帶子皇,這個每粒計超貴本來我地有啲唔捨得order,好在有人話難得有六折無理由唔試下,個碟一放低就聞到濃濃松露香味,帶子超巨型一分為二鮮甜肉嫩超級好食,咁多碟餸我覺得最正呀 仲有另一款帶子 我地間房間好大可以擺兩圍都夠,不過 侍應話今晚E間房只是serve 我地幾個,好有貴賓feel 其實我地嘈喧大笑嘈到不得了,班 侍應一定好慶幸困住我地係房,唔好嘈到其他賓客
片皮鴨兩食唔算貴,價錢用沙田18差唔多,但我覺得比沙田18仲好食 佢嘅片皮鴨熱辣辣皮脆肉香又唔會太肥,我鍾意佢連唔少肉好有肉香,我一個人食咗四件好滿足 但個皮稍微太厚咗,薄啲仲正呀
全晩最失望係片皮鴨二食生菜鴨崧,鴨崧炒得唔夠乾身調味又麻麻,我地竟然食唔唒放棄咗 E個餸嗰名好得叫滿載而歸,其實用鱈魚炸香用作盛器裝海鮮,海鮮有蝦球、帶子、螺片等,E個餸賣相好得,味道好海鮮夠新鮮,全部吃淸光 蝦勁大隻熱辣辣肉質彈牙爽口加上咸蛋王超惹味,推介