2015-03-10 1276 瀏覽
呢晚我倆口子煩緊放工吃什麼的時候, 好在有神級Openrice app search 之下, 比我搵到呢間好評如潮的食店, 一直想試, 一於就帶老公專誠搭車來吃啦~蒲到上址以為都會幾多人, 點知完全唔多人, 得1, 2個客人罷了....雖然知道呢度最出名的是豉油撈麵, 但我地都是無點, 一向是魚旦控的我都無睇價錢就叫左一碗魚旦河, 一碟根腩撈麵, 一碗淨雲吞, 一碟菜芯同2支可樂, 唔洗2, 3 分鐘就全部來齊晒, 勁呀~魚旦河: 個湯好清我就麻麻地, 反而河粉就幾好, 唔會太滑身, 有少少鞋鞋地我鍾意, 魚旦同魚片的味道都ok, 質地同口感都ok, 但就唔係講到咁頂尖, 而且份量的確少, 細細粒魚旦, 薄薄的魚片, 各3粒3片, 河粉2, 3啖就吃完, 望吓價錢原來$30!!!  (咁的價錢早知吃九龍城德昌, 人地只是$28 仲正好多)根腩撈麵: 味道都ok, 根腩嚴格來講得果3舊仔, 其餘都很碎散, 而且都幾肥, 幾多肥膏, 唔太多肉吃得到, 而個麵質都ok, 只是個撈麵就真是好少, 以為撈麵的份量正常都會多過碗湯麵, 點知都是吃2, 3住就吃完, 吃完先知價錢嘩$43!!! 淨雲

淨雲吞: 味道普通, 細細粒, 餡少, 蝦又好細只, 個湯就好味精, 價錢$30!!! (九龍城地茂館都是$28 仲就正)

菜芯: 份量唔太多, 味道普通, 價錢$18!!!

吃完口渴, 而且唔飽, 要去附近再吃過, 我地粗略計過around$140-150, 到埋單$137, 平均每人$70左右, 呢個價錢真是可以吃拉麵啦~~

唔知係咪關依家d通漲太犀利, 定係略帶名氣的老店所顧呢?! 唉.......

題外話/補充資料: 無諗到係深水埗吃粉麵都要過百蚊囉, 唉.........
2015-03-03