2011-01-29
不好意思,又要彈餐廳了!本來以為會食到好食既生煎包,可惜極為失望!餐廳怎有資格自稱正宗既生煎王?所謂生煎,就係直接將生既包鋪在鐵板上,然後加水和油煎熟,中間可能需要上蓋,否則半個鐘都煎唔熟。坊間有好多餐廳打著生煎的旗號,實際只不過將蒸熟既包稍微煎一煎,這是偷工減料既做法,食起來充滿濕氣,跟本就唔係生煎包。唯一要讚既係店子既做法並不是偷工減料既做法,係真係由生煎成熟,期間要定期加水,照顧火候,其實功夫不少,係正宗既做法。可惜做法正宗不代表味道正宗!先講塊皮,不是外脆內軟,而是整塊死硬,像放入雪櫃三日既包咁硬,既唔脆又唔鬆軟。這應該係粉糰成份,又或者火候控制不當。因為這樣,咬極都咬唔開,食起來非常狼狽。再講個餡,無錯,有一包湯汁,但其實沒有味道,並不是繕稿寫的‘用金華火腿熬製的肉皮凍’的效果。最失敗既就係個肉餡,點解會加入一些不明既香料(類似肉桂的味道),這是上海菜嗎?好食既肉餡跟本就不需要任何香料!這個奇怪既配搭,破壞了正宗既煎法,非常失色。個人對上海菜要求特別高,但要求再低,都唔會覺得呢度既生煎包會好食。絕一點講,不用一試。好可惜,我並沒有在香港試到好食既生煎包,但還有一些地方比這裡好
個人對上海菜要求特別高,但要求再低,都唔會覺得呢度既生煎包會好食。絕一點講,不用一試。好可惜,我並沒有在香港試到好食既生煎包,但還有一些地方比這裡好,各位還是留返係上海老城隍廟既店子再試吧。