餐廳: 尚蓮越泰餐廳
資訊:

2020-03-09 349 瀏覽
朋友住東涌, 相約行東薈城。話說三個人中午食完日本拉麵, 下午食埋雪糕, 蛋糕加飲品嘅 tea, 非常滿足!行街之餘, 亦一邊搜尋吃晚餐的餐廳! 見呢間裝修不錯, 決定 shopping 完後就過來食晚飯。可惜千揀萬揀, 吃罷非常失望! 第一, 座位安排在廚房出入口位置, 朋友要求坐窗邊位, 侍應只好安排窗邊位給我們。不過黑面囉! 第二, 落單後只上了一碗 "火車頭" 湯粉。但明明我們一齊落單 order 左兩碗的, 再三催促先至上第二碗。首先, 碗火車頭嘅湯是暖的, 完全唔熱。牛骨味亦唔夠濃, 感覺稀稀的, 溝了水的味精湯。另外, 牛筋是非常爽口咬唔落的, 建議沒有牙的人 (如我), 實在不要 order 任何牛筋類的菜式, 而且一陣雪藏味。第三, 以下呢個咖哩牛舌牛腩就完全唔合格。個咖哩汁味道 ok 正常。不過牛腩柴皮又韌, 牛舌貨不對辦, 又硬又乾。感覺上成窩野似係烚熟左再淋個咖哩汁上去就上檯了。第四, 油酥餅兩塊上檯是燶的! 我們即時叫佢拎走換過! 唉! 第五, 朋友望見隔離檯每人有一杯水但我地無呀! 要叫才肯比水我地。下圖呢個炒蓮藕苗算係最正常的了。可惜我仍然最愛 "牙莊"
朋友住東涌, 相約行東薈城。

可惜千揀萬揀, 吃罷非常失望!

下圖呢個炒蓮藕苗算係最正常的了。
可惜我仍然最愛 "牙莊" 的蓮藕苗沙律, 又爽又脆。中國式炒法始終不是我杯茶。不過朋友說味道不錯。

** 最後我地忍唔住告訴經理個咖哩煲出左問題, 我地完全食唔到, 淨返晒响度, 只係用汁食左兩塊油酥餅, 同埋兩舊薯仔, 其餘通通食淨在自己的碟上。佢一聽到我地咁講, 好快幫我們 cancel order!

雖然如此, 但已經令到我地整個東涌之旅被破壞了。行程結尾的一餐竟然係敗筆, 真失望!
唔好食係好少事。不過山長水遠入東涌, 居然以這樣一餐作結尾, 確實影響心情哩!!!