2012-03-02
果日一行3人原本想去興記食煲仔飯,但因為過年未開市,朋友又肚餓,呢間野就興記隔離,D人好熱情叫我地坐低食野,又話很快就没位喇,要吃好快D坐低喇,所以我們就試下呢間,點知就咁.新年流流俾錢買難受喇!!!想叫煲仔飯,店員提醒我,要等45分鐘,不想等,就叫左個蠔餅,椒鹽瀨尿蝦,椒鹽九肚魚等左半個鐘來左碟瀨尿蝦,蝦很小很少...算,通脹嘛又過左半個鐘來左碟蠔餅,好失望,粉太多,蠔太少,2個字,難食!!(原本諗住興記GE咁好食,就咁炸啫,不會難食得去邊吧)由於已經落完單一個鐘,都未見椒鹽九肚魚,就問一下店員,幾時上到?店員回答話,要幾耐答唔到你.咁,可唔可以幫我催下,我已經等左1個鐘,隔離遲來的都有煲仔飯食喇...店員不耐煩地回答話:無得催ga wor,要睇廚房煮咩先. =0= 於是乎.又等左半個鐘,我又問左次,點解咁耐,會唔會漏左單?店員不耐煩地回答話,'唔會,他都答唔到廚房要整幾耐'等到第120分鐘,我朋友餓親喇,我同店員講等左2個鐘喇,我唔想要個九肚魚喇,可唔可以取消,我依家想埋單,店員生氣地回答:入左單,一定没得改!!!煮咁喇,好快有關!(你之前2次都話答唔到,要睇廚房煮咩先,依家忽然
等左半個鐘來左碟瀨尿蝦,蝦很小很少...算,通脹嘛
店員不耐煩地回答話,'唔會,他都答唔到廚房要整幾耐'
店員生氣地回答:入左單,一定没得改!!!煮咁喇,好快有關!(你之前2次都話答唔到,要睇廚房煮咩先,依家忽然話好快有,你當我豬啊!!!)
2個朋友話,見識到香港人的服務態度
不可思議在於,店員不知道或大概知道,食物幾時上.一碟椒鹽九肚魚用2個鐘都整唔到.佢地不斷叫客人坐低,但都很久都没野俾人食,不止我呢台,間中聽到附近的人問店員食物幾時有.態度很差地同客人講:不知食物幾時可以上,不可以改單(EVEN我地等左2個鐘).
心想,你地咁樣有咩意義,係咁拉客,但坐低GE又遲遲上唔到菜,如果廚房冇咁大煮唔到咁多野食,就唔好招呼超過自己能力範圍的人!!
俾錢你地賺問一下幾時有得食,都好像搵咁你地麻煩咁,其實作為客人我都没奢望物超所值,都希望一分錢一分貨,但換來GE係不友善態度,又餓到胃痛,又俾D遊客朋友見識到HK咁劣一面,真係俾錢買難受,我對住朋友覺得自己招待不周,令佢地SUFFER左唔少...好丟臉!!
我果日同朋友講,我平時見到GE人大部分都好NICE,呢餐飯發生GE事,我都覺得好誇張!我會去OPEN RICE同其他人分享我地的經驗,雖然1月底到依家3月初,我至喺到介紹呢間野,但諗返起,都係果句,我餓死都唔幫襯佢!!!