餐廳: Luca
資訊:

2011-07-06 136 瀏覽
朋友仔話好鍾意食依間餐廳,咁免為其難,當陪佢食啦 ~ 幫親過兩次,第一次都好耐之前,印象不深,只記得食物一般,食左個鵝肝、墨魚汁意粉,仲有幾樣唔記得,只給 50 分 ~ 今次係第二次,食物出品都係平平,好左少少啦 ~ 服務同環境免強接受,但實在太多蚊,而且坑渠又係附近,間中會傳來異味,怎至惡嗅 ~睇過此餐廳食評,同一問題,點解每位讚好既都只係得幾篇報導既普通食家呢?又一個做梅、失實既食評板面 ﹗所以每次黎 openrice 搵食既時候,唔會單睇佢既笑臉同分數,我會認真地睇吓到底邊個寫、同酙酌一吓裡面既內容是否可信 ~ 如果帶朋友去食飯就撞晒板喇,好慘架 ﹗經驗之談 ~不得不讚,係依度服務最殷勤既係依度老闆,全晚努力推介佢既出品,亦相當細心照顧,適當既時候還懂行開陣,比少少空間我地諗諗點咩菜,比起依度既員工更積極更進取,我都深深明白,生意難做,競爭又激烈 ﹗芒果特飲,GOOD GOOD GOOD ﹗新鮮即制,夠鮮夠凍,冰涼透心,爽爆 ﹗香草包,可能放左好耐、又可能儲存得唔好,麵料既香味同香草味道都不足,而且有啲變硬,無左鬆軟棉棉既感覺。咁試埋佢既橄欖油同黑醋啦,普通貨色,黑醋都還可以,但

香草包,可能放左好耐、又可能儲存得唔好,麵料既香味同香草味道都不足,而且有啲變硬,無左鬆軟棉棉既感覺。咁試埋佢既橄欖油同黑醋啦,普通貨色,黑醋都還可以,但橄欖油唔香既?﹗得陣油味。

意式沙律,各類蔬菜均鮮爽,種類又多,份量夠晒大,唯一處理得未夠好既係溫度,如果可以清涼啲,入口會更好好味。

意大利海鮮湯,二百幾蚊,完全唔掂,湯味淡如水,無海鮮味,似蕃茄水稀稀的。而且啲蝦、蜆、帶子、魷魚、等等既海鮮全部係無味而且煮得太熟,鞋烚烚又乾爭爭又硬又靭,依兜到底咩黎架?

芝士菠菜巴馬火腿 PIZZA,全晚最好食既一道菜,其他真係想叫救命。薄薄既餅底夠香脆,正 ﹗巴馬火腿既咸香加上芝士既乳香,配合得天依無縫,而且菠菜可提供淡淡清新味道,緩和一下咸肉跟芝士既濃郁,熱辣辣放入口,非常滿意 ﹗兩個人食一個細批真係唔夠分 ﹗必試 ﹗

烤羊鞍配紅酒汁,羊鞍抺上蜜糖芥苿及麵包糠同烤,面頭焗得脆脆的,羊食五成最鮮嫰,勁多肉汁,濃郁羊肉味,不騷不油,嫰滑非常,好味。見廚師似乎經驗不足,有好多血水滲出,仲留係碟上面,唔合格。其實煮熟後,放係一旁等佢三四分鐘,先將羊鞍解體,可以將血水減至最低,肉佢自己會吸收啲肉汁跟血水。

心太軟軟心朱古力蛋糕,以簡單一個甜品結束,大路穩陣,無問題。

香草包
意式沙律