2017-03-31
聽同事講公司附近有間餃子店都幾好味,外邊做完野要返公司,過左lunch hour繁忙時間,趁無乜人就去試下。餃子唔算好多款,不過較少見既北方餃,例如:芹菜餃、羊肉餃、魚餃,不過就有d貴,所以都係點個韮菜餃、山東鹵麵、蔥油餅。隊長唔係北方人,不過都知北方餃子個皮都比較厚,呢到都一樣係厚皮,不過食落就唔夠juicy,韮菜唔夠香,如果唔落豉油會唔夠味,如果用甘既價錢,我會覺附近得皇后街果檔好食好多,同埋正宗好多。至於個山東鹵麵,其實係蕃茄蛋麵,隊長曾經係山東飲過一個超好飲既蕃茄蛋花湯,好有蕃茄同雞蛋既原味,不過呢到既蕃茄蛋麵就淡而無味,只係d蛋幾滑,但無蛋味。蔥油餅就⋯⋯可能我食慣上海果種口味,唔知山東咩口味,只係覺得好似炸餅甘,雖然唔油,但炸到好硬,餡亦好少,賣$32/兩個,超唔抵。未至於好難食,不過唔抵食,我寧願行多2步返皇后街搵食
未至於好難食,不過唔抵食,我寧願行多2步返皇后街搵食