呢間餐廳係日本第二大嘅連鎖拉麵店,終於開到嚟香港啦!唔使去日本都食到!佢開張第二晚我即刻去咗試吓,人流好多,仲要排隊,但好彩排左半個幾鐘就入到~不過唔知係咪太多客人,出餐都幾慢,一碟都要等至少15至20分鐘… 大家嚟食要預鬆啲時間~ 味道方面都唔錯嘅,都值得花時間嚟食!✎ 日式炒飯炒飯鬆軟香口,充滿蛋香味,都多蛋塊,只係略帶油份,所以入口唔會乾身,微微油潤感覺。叉燒粒/肉粒質感都軟嫩,配搭軟身嘅炒飯,整體係入口即溶感覺♡✎ 辣味噌拉麵材料有鵪鶉蛋、叉燒、肉碎、椰菜、銀耳、紅蘿蔔絲、鳴門卷等。叉燒相對薄身,肥瘦相間,入口嫩滑,冇渣亦唔嚡身;肉碎溝咗啲辣椒粉,帶出咗香辣肉味嘅味道;麵條爽口;而鵪鶉蛋同其他配菜嘅口感提升層次感。成碗都幾好味,唯獨美中不足嘅係湯底太少,多啲湯就好´꒳`✎ 橫浜終極max拉麵材料有叉燒、鵪鶉蛋、紫菜、菠菜同埋糖心蛋。叉燒同樣好好味,肥瘦相間;菠菜唔夠爽口,偏稔;糖心蛋攞咗醬油嚟浸,濃味滑口;麵條偏軟身略有咬口。同樣湯底都係太少…係豬骨湯,味道夠香濃但唔會太鹹。呢碗都幾惹味,可以encore~

✎ 日式炒飯

✎ 辣味噌拉麵