2018-06-07 786 瀏覽
平時同老公二人最愛食東北菜,今日撞正老公舊曆生日,諗住食大佢,無意間比我係openrice揾到呢間唔錯嘅評語嘅小店。門口裝潢老北京感覺紅鐺鐺,入到去更有濃厚中國氣息,我一早打電話book左位加留半隻片皮鴨,當然如果大家無留定鴨佢都有機會比到你,但最好緊係預留定啦,以免一場歡喜一場空,我地7點到達餐廳,都見仲有位剩,不過慢慢好快就爆滿了。佢落單形式係比張紙筆你寫上菜餚名字或者相對號碼,我地一行二人叫左麻辣海哲頭,京蔥羊肉,雞絲粉皮,半隻片皮鴨。比左單後發現原來佢醉雞有拎奬!個餃子都好似好好食咁,好多人叫,仲想食個羊餡餅啊🥙!不過無咁大個胃口,唯有下次食。麻辣海哲頭,有麻香,又有大舊,唔太辣,好鬼惹味!其實本人本身就好鍾意食羊,所以我一定覺得京蔥羊肉好食,有少少似乾炒牛河,不過老公平時一般羊都覺得好味,佢話唔騷,所以唔太好羊嘅朋友仔都可以試下。雞絲粉皮佢溝左花生醬,甜甜地好開胃,又可以解辣,唔係啲一夾就斷哂嘅粉皮,軟硬剛好👍🏻最後,我大愛片皮鴨,半隻粉量剛夠二人食,皮雖然唔夠脆,但夠香,佢嘅鴨係帶有肉,如果你追求超班正宗片皮鴨得浸皮個啲,咁就唔岩你啦,不過我就好鍾意,因為夠鴨味,香甜新鮮。

麻辣海哲頭,有麻香,又有大舊,唔太辣,好鬼惹味!

最後,我大愛片皮鴨,半隻粉量剛夠二人食,

菜色整體都好食,價錢都唔貴,兩個人四碟餸都只係$382,唯一美中不足係環境太擠逼,枱與枱間只有五厘米距離,張枱仲要好細,四碟食物都唔太夠放,完全同隔離零距離,好似同枱食飯咁,所以我地一食完都急急腳走人了。
京蔥羊肉
青瓜大蔥