2022-12-01 239 瀏覽
朋友特登book左呢間餐廳同我食生日飯,見佢啲相好靚又似fine dining,點知上到去完全貨不對辦🤦🏻‍♀️一坐低waiter已經話得返tasting menu揀,7點半咁早竟然無得揀?仲要冇得散叫煎帶子配西蘭花蛋白泡帶子有鮮味唔會乾,西蘭花蛋白泡係完全無味又無口感南瓜湯配帶子南瓜湯調味偏甜,南瓜肉無味而且好難挖嚟食,加左煎帶子格格不入,上一道菜煮多左放埋落嚟嘅感覺😐碳燒八爪魚配鰻魚汁八爪魚燒得好稔,配埋鰻魚汁好似食緊章魚小丸子咁,炸羽衣甘藍加左七味粉幾得意,可惜鰻魚汁將底部牛油果醬變酸,成件事完全唔夾;朋友個份八爪魚較粗身完全咬唔到,睇嚟廚師功力有待改善龍蝦汁蟹肉伊麵個汁有好濃郁嘅蝦蟹味道,唔可以話唔好食,但用伊麵口感係怪怪地嘅澳洲M4和牛肉眼扒對住鐘意食扒嘅人嚟講,會偏愛整塊牛扒上碟,享受切開中間見到粉紅色嘅嫩肉個份悸動,所以見到已經切好有少少失望;呢塊扒質素唔錯,雖然肥肉偏多,煎得頗香口,敗北之處卻係紅酒汁調味偏酸法式羊架由於友人唔食洋蔥,而本身個汁有洋蔥係入面,直接走左汁;羊架調味稍濃、無咩羊味,煎得有啲過燶,透出陣陣苦味心太軟唔太甜,影相放耐左仍然流心,值得一讚服務方面:員

煎帶子配西蘭花蛋白泡
帶子有鮮味唔會乾,西蘭花蛋白泡係完全無味又無口感

南瓜湯配帶子

碳燒八爪魚配鰻魚汁

龍蝦汁蟹肉伊麵

澳洲M4和牛肉眼扒

法式羊架

心太軟
唔太甜,影相放耐左仍然流心,值得一讚

服務方面:員工無專責負責邊枱,周圍走來走去;介紹菜式時唔純熟同尷尬;未食完就已經隔離放另一道菜,而食完最後一啖叉都未落低已經收走隻碟,呢樣係食任何一間tasting menu都未試過嘅待遇

環境方面:燈光用左白射燈,昏暗得嚟無氣氛,露台望住維園足球場,左邊海景係幾靚,但另一邊高樓大廈嘅霓虹燈唔太美觀

衛生方面:執完碟waiter就會行到中間凹位薄到紗咁嘅簾後面執碟倒垃圾,完全透曬出嚟,影響食慾

仲有食客遠處大叫要水,以為自己去左茶餐廳🙁朋友食到尾已經好唔舒服想嘔,真係無下次

2022-11-30
慶祝紀念