2021-01-04
估唔到喺屋村🏘範圍裏邊竟然有一間質素相當唔錯嘅cafe!聽朋友嘅推薦嚟到,雖然落咗車仲要行一大段路,但食完就覺得值得黎試👍🏻。餐牌有好多新穎嘅菜式,比一般all day breakfast選擇多,仲有甜品🧁同意粉🍝,當然唔少得咖啡☕️。港式煲蛋 $88睇落去好似煲仔飯咁,入邊其實係西式嘅燉菜,面頭佈滿芝士🧀非常邪惡。炸左嘅羽衣甘藍好似天婦羅咁脆口,仲令佢苦澀味淡咗,第一次試覺得好好味。燉菜用咗蕃茄🍅同香草做咗個底,配合唔同既配料而成,我覺得幾特別,而且裏面足足有成兩隻蛋。Bagel🥯就揀咗芝士味,質地比較鬆軟,搽咗層薄薄既牛油🧈好香。整體黎講,唯一要挑剔嘅就係沙律菜🥗冇醬汁食落去好dry。馬鈴薯糰 $92忌廉汁好香濃,仲食到有蒜香味🧄,配合流心蛋嘅蛋汁加埋一齊食🥚,非常濃郁。不過薯糰就麻麻地,感覺好淋,煮得過份軟身,而且冇乜薯仔味,要靠個醬汁補救💦。Hit Me!! 敲我朱古力 $82非常之有驚喜嘅一個甜品!最上嘅朱古力盒🍫裏面包住白朱古力醬汁,下面分別係咖啡蛋糕☕️、雪糕同布朗尼,周邊既係金寶碎碎。敲爛最上面嘅朱古力盒,醬汁就會流落嚟,非常有睇頭適合打卡!醬汁流落嚟之後俾本來比較乾身嘅蛋
港式煲蛋 $88
馬鈴薯糰 $92
Hit Me!! 敲我朱古力 $82
非常之有驚喜嘅一個甜品!最上嘅朱古力盒🍫裏面包住白朱古力醬汁,下面分別係咖啡蛋糕☕️、雪糕同布朗尼,周邊既係金寶碎碎。敲爛最上面嘅朱古力盒,醬汁就會流落嚟,非常有睇頭適合打卡!醬汁流落嚟之後俾本來比較乾身嘅蛋糕索哂🤤,再加上雪糕同埋底下嘅布朗尼同碎碎,口感非常之豐富。蛋糕變得濕潤,入口即溶嘅感覺。不過如果雪糕🍨可以多少少咁就好啦。
Cheese Latte $45
上面中間有一層芝士奶蓋🧀,佢嘅鹹味中和左咖啡嘅苦澀味,令平時唔係好飲咖啡☕️嘅我都覺得相當容易入口。
雖然位置唔係好便利,但全場坐滿🈵,仲不斷有新嘅客人等位。我都非常推薦大家嚟試吓,因為菜式特別,而且水準唔錯,下次我都會再嚟試埋其他嘢😋。