2023-11-03
我最近去咗嗚越Pho 餐廳,試咗佢哋嘅咖哩牛腩飯。不過,我要話,呢個食物真係好失望。 如果十分係好食,依個飯應該得一分。一分係比正常嘅白飯嘅。首先,講下牛腩嘅質地。一般嚟講,牛腩應該係軟腍多汁,但嗚越Pho 餐廳嘅牛腩就硬到冇法入口。我以為可以一口咬斷,但實際上要使勁嚼。呢種質地嘅不一致令我對呢道菜嘅口感好失望。再講講咖哩嘅味道。我鍾意咖哩香濃而且香氣撲鼻,但呢份咖哩牛腩飯嘅咖哩就好似水咁淡。味道好淡,缺乏層次同深度。我希望咖哩可以更濃郁,帶嚟香料嘅風味,但呢份菜就冇辦法滿足我嘅期望。話雖然咁講,味道係好主觀嘅事,可能有啲人鐘意呢種淡味咖哩牛腩飯。而且,呢間餐廳其他嘅菜式可能都值得一試,例如佢哋嘅越南河粉或其他招牌菜。但對於鍾意濃郁口味嘅我嚟講,呢道咖哩牛腩飯實在唔夠滿意。總括而言,嗚越Pho 餐廳嘅咖哩牛腩飯對我嚟講係唔出色嘅選擇。牛腩太硬,咖哩味道太淡,冇層次感。不過,呢只係我個人嘅意見,我仍然建議其他食客試下呢間餐廳嘅其他菜式,然後用自己嘅口味去判斷。