2016-01-14
金鐘最近好熱鬧,除左開左全球第一間嘅Mcdonald's next,仲有梗有一間喺左近嘅7-11開左全新面貌嘅Daily Cafe。地點係力寶中心以前江山笑嘅位置,由金鐘廊行去,或者由中環嗰邊去都好方便。講真,第一次行過嘅時候,完全唔覺得係7仔,由門面到裡面裝修,都唔係平時見開嘅7仔。黑白型格設計,配上raw raw地嘅原木枱椅(無錯,7仔竟然有枱椅比係坐低食嘢,驚喜!),同埋鐵線吊燈,好有型!食物方面,有齊凍柜嘅輕食(三文治、沙律、鮮果杯、果汁等),仲有現場即焗嘅麵包、muffin、牛角酥。最驚喜嘅佢嘅熱食,menu分早餐、午餐、下午茶。叫得Daily Cafe,梗有咖啡啦,咖啡選擇好齊,Americano、Cappuccino、Latte之外,仲有mocha等等。80後應該有食過7仔軟雪糕,當年佢突然消失,相信大家都覺得可惜。2016年,軟雪糕回歸7仔,仲要係進化版,聲稱係日本3.5牛乳造嘅軟雪糕。2016年番工嘅第一餐lunch,跟同事選擇試新嘢,試左佢嘅湯麵同軟雪糕。湯麵嘅選擇都幾豐富,可自選湯底(清湯/蕃茄湯/喇沙湯)、麵款(烏冬/拉麵/水晶粉),餸款選擇仲多,除左一般車仔麵
2016年番工嘅第一餐lunch,跟同事選擇試新嘢,試左佢嘅湯麵同軟雪糕。湯麵嘅選擇都幾豐富,可自選湯底(清湯/蕃茄湯/喇沙湯)、麵款(烏冬/拉麵/水晶粉),餸款選擇仲多,除左一般車仔麵餸之外,比較特別嘅係溫泉蛋同好大粒嘅香辣肉丸。我試喇沙湯加水晶粉,揀左辣肉丸、蘿蔔、泰式魚餅,同事揀左喇沙湯烏冬配芝士腸、鹵水蛋、雞亦同日式叉燒。喇沙湯真係有驚喜,湯頭有香濃海鮮味,椰香啱啱好,配搭水晶粉最正。
至於3.5牛乳軟雪糕,佢以waffle裝住軟雪糕,雖然價錢比以前貴,不過質素真係唔錯。店員仲推介我地買多杯expresso加落去食,即係而家好hit 嘅affogato,果然冇介紹錯,最啱鍾意飲咖啡嘅我,好飽足嘅一餐。
下午茶時間,真係要落嚟hea吓,買支果汁加件blueberry cheese cake,坐出外面曬吓,扮去左西貢飲afternoon tea