2019-01-14 171 瀏覽
黎到銅鑼灣搵食,大家可以留意下位於樓上舖既餐廳,分分鐘會有驚喜。今日我就黎到一間位於登龍街28號永光中心6樓既日式餐廳,叫做風流居酒屋,黎個廚師發辦。點餐既居酒屋就成日食,廚師發辦我都係第一次。呢度最正係可以俾個預算餐廳,廚師會跟你個預算,俾當日最靚既食材俾客人享用,今次體驗十分唔錯。小鉢有海葡萄同軟殼蟹沙律,我第一次食海葡萄,一早知佢係沖繩特產都已經好想試,今日餐廳有供應,終於試到,食落同食魚子感覺差唔多,營養又豐富,正呀。軟殼蟹沙律又係誠意之作,軟殼蟹岩岩炸起,香脆可口唔油膩,配埋沙律一冷一熱入口,可以刺激味蕾。煮物有日式蟹肉蒸蛋,蒸蛋非常嫰滑,蟹肉夠鮮味,加埋海苔一齊食,層次感增加。碳燒鮑魚,鮑魚選用南非出產既鮑魚,經廚師悉心處理,熟成度恰到好處,廚師既細心地將鮑魚切片,食落爽口。三文魚汁煮蘿白,厚切脆皮三文魚扒,三文魚皮燒到皮脆但魚肉仍然鮮嫩,蘿白入口即溶,配埋廚師特製三文魚汁,兩樣食材同樣出色。鹽燒和牛配野菜,我好喜歡食牛,所以特別期待啲款菜式,以廚師今晚既水準黎睇,當然不令我失望,牛肉本身肉味已經好濃,加上少少鹽已經令牛肉更加好味,再有埋牛舌野菜做陪襯,沒齒難忘。日式咖哩烏

海葡萄

軟殼蟹沙

日式蟹肉蒸蛋

碳燒鮑魚

鹽燒和牛配野菜

日式咖哩烏冬魚湯烏冬,聽個名無咩特別,但偏偏魚湯烏冬先係重點推介,食第一啖已經嘩咗一聲,真係好鮮,應該係經過多個小時淆製既魚湯先會有呢個味道,一試難忘,真心要去試,難以形容既好味。 咖哩烏冬餐廳選用有辣味既咖哩汁,比起只用甜味既日式餐廳黎講算係有自己既特色。
日式咖哩烏冬, 魚湯烏冬
魚湯烏冬

飯後仲有泡芙甜品,好滿足既一餐~
泡芙

大家會唔會覺得奇怪點解冇魚生刺生,因為當日我唔想食生野,所以同餐廳溝通過後廚師就安排了熟食。正常黎講係會有刺生及壽司供應的。所以大家落單前記得同餐廳溝通。
海葡萄
軟殼蟹沙