2019-01-21 2001 瀏覽
踏入2019年似乎有很多新開始,其中之一就是想更加健康,當然需先從入口的開始,知道公司樓下開了一家沙律專門店,數月來一直只是路過,今個星期終於走去看清楚。 來自星加坡的 SaladStop! 沙律卷物餡料非常多彩,冷暖食品都有,客人可以 DIY,首先選擇食沙律、卷物或穀物,然後揀六款蔬菜、肉、魚、豆類等中西日合壁,最後有超過20款醬汁可以揀,其實都有些花多眼亂。好似我咁多心嘅人,為了省時,都係揀配好了的招牌,我喜歡問邊款最多人買,咁揀佢都唔會錯得去邊。Habibi Salad $66 可能太古坊都係外籍人比較多,口味比較西化,最好賣的 Habibi 以豆為主餡,香脆的 falafels 鷹嘴豆的確成功提升沙律的層次,但要快食,如果外賣放久會變腍,加埋 chickpeas 就會變成軟糯的口感,視乎你喜不喜歡,我就麻麻哋。 酸味的 Arabian Spiced Vinaigrette 醬汁醒胃,配炸物合適,但唔算突出。Yeobo Yeobo Wrap $78 卷物的皮可揀普通、菠菜、蕃茄及全麥,我揀了菠菜。 我估香港人口味會比較喜歡這個 Yeobo Yeobo,因為肉的餡料是韓式

Habibi Salad $66

Yeobo Yeobo Wrap $78

卷物的皮可揀普通、菠菜、蕃茄及全麥,我揀了菠菜。

我估香港人口味會比較喜歡這個 Yeobo Yeobo,因為肉的餡料是韓式牛肉 warm bulgogi beef,仲要係喛的,配合冬菇、蛋、豆及蕎麥,食得又飽又健康,不過唔覺有幾多 Korean Chilli Vinaigrette,我本以為會是有點辣,或者係我錯,仲有一點是如果牛肉份量可以多些,我會更開心!

Broth Bowls 菠菜湯青瓜蘿蔔麵 $78

期間限定供應至三月的新產品,我當然唔會放過。

沙律專門店的湯麵當然唔會係真,青瓜絲蘿蔔絲就是麵,湯就真係有,味道很清淡的菠菜大豆湯,秘密在旁邊配備的韓國辣椒醋,加了落湯裏面,湯頭的味道完全唔同晒,滋味得多。

這個面有三款主食配搭,煎豆腐、烤三文魚或烤雞,我揀了前者,全素食的健康之選。

Kombucha Goji Ginger $52, Strawberry Dream $48, Strawberry Yogurt Cereal

飲品都是有機健康的,Kombucha 發酵茶- 杞子薑綠茶菌口味,每日一枝,幫助消化,清香果茶的味道,少甜,薑味略嫌不足。

提提大家,因為裏面有活性發酵菌,有少許汽泡,我仲以為需先搖吓才飲,開蓋之後氣泡湧晒出嚟,搞到好失禮,大家唔好學我。

Strawberry Dream 全天然,士多啤梨、番石榴及梨汁的混合,自然的果味。

仲有杯士多啤梨乳酪穀物,梨味香乳酪滑,好味。
2019-01-15