2017-02-04 359 瀏覽
人日啦!恭祝大家生日快樂,身體健康!係咁特別既日子又撞正Happy Friday, gathering 是常識吧?,所以賴生今晚誠邀左屈小姐入黎元朗同賴生&朋友們食飯,順便慶祝朋友生日!提提大家,如果黎呢間泰國野食飯,最好預先訂枱,因為唔訂真係有排等,超多人!平時賴生同屈小姐食飯都劇少會叫餐食,原因有3個,第一:覺得被人綁住,第二:通常餐包果d野大部份都唔好食既,好食既得1-3樣,第三:賴生同屈小姐好少叫野飲同甜品既,你懂的⋯通常餐都有包⋯所以好多時,賴生同屈小姐都會犧牲叫野飲同甜品既錢而去散叫自己想食既野(加上野飲同甜品係好肥既~我地寧願用啲quota食其他野)!不過,呢次真係比呢度既4人餐打動左⋯(唔加野飲連加一)除番開每人都只係$190蚊再加上佢8個選擇有4-5樣我地都想食嫁(PS: 唔記得影個4人餐menu)4人餐整體評分:價錢:4星 份量:5星 味道:4.5星 選擇:4.5星 咁4人餐究竟係包D咩既呢⋯⋯?A) 泰式小食五味拼盤 (4星)拼盤全部都係炸野黎,超邪惡,有炸蝦餅,炸魚餅,炸南瓜,炸蕃薯,香葉包雞同炸春卷!全部小食都係水準之作,當中要特別點名讚既係,炸蝦餅,炸魚餅同

)!

再加上佢8個選擇有4-5樣我地都想食嫁

(PS: 唔記得影個4人餐menu

4人餐整體評分:
價錢:4星

份量:5星

味道:4.5星

選擇:4.5星

咁4人餐究竟係包D咩既呢⋯⋯?

A) 泰式小食五味拼盤 (4星)
泰式五味小拼盤
拼盤全部都係炸野黎,超邪惡,有炸蝦餅,炸魚餅,炸南瓜,炸蕃薯,香葉包雞同炸春卷!全部小食都係水準之作,當中要特別點名讚既係,炸蝦餅,炸魚餅同炸春卷!

炸春卷:炸得超香脆唔滴油!

炸蝦餅:超彈牙,而內裡蝦膠好足料,一D都唔空心

炸魚餅:惹味!食落除左帶辣同泰國香料,魚味都好出!而且唔會炸過火變老添!

(P.S. 拼盤係其中一樣賴生同屈小姐唔會叫既野,但其實一大班Fd食係抵既!)

B) 椰汁雞湯 (4.5星)
椰汁雞湯
由於賴生其中一位朋友唔食得辣咁濟,所以叫左椰汁雞湯(但呢度叫冬蔭功湯仲正)

味道主要係酸,酸得黎帶超級丁點辣味,飲落都會追住黎飲,除左開胃之外,因為佢熱住,所以飲落暖笠笠!加上好足料,有好多香茅,金不換!仲有好多雞肉,蕃茄仔同秀珍菇嫁!特別係蕃茄仔,好夾呢個湯,連湯食蕃茄既甜味更出眾!(ps 雞肉就有少少雪藏味,所以扣少少分)

C) 生菜肉碎包(4.5星)
肉碎生菜包
好好味呀!酸辣兼備!極惹味,惹味到用黎撈飯食都得!入口先酸,刺激你味蕾,令你好提神!但當你以爲只係得酸既時候,辣就湧上黎,都ok辣嫁!呢個反而做到用酸味帶個辣味出黎,令唔太食辣既人比較易入口,當然生菜都要記一功啦!爽甜!同埋好多都好大塊,好好包!可惜生菜既份量都係差1-2塊

D) 去骨海南雞 (例牌)(4星)
去骨海南雞(例牌)
個餐有無骨豬手同海南雞揀,梗係揀海南雞啦!我地上次食過豬手雖然係淋,但係唔夠入味既,所以今次試海南雞

海南雞肉滑!唔肥!點埋去個海南雞醬係超夾既!少辣微甜,唔會遮到雞肉味,記得點黎食!

E) 招牌咖哩軟殻蟹 (配蒜蓉包/印度酥餅)4.5星
招牌咖哩軟殻蟹
呢樣就係我地揀呢間食同揀呢個餐既最大原因啦!
!軟殻蟹足足有2大隻!炸得好好,完全唔會食落成層油滲番出黎!加埋主角蛋黃咖哩汁⋯真係不得了!濃郁,香,甜,少辣集於一身,真係好食到停唔到口!!撈埋蒜蓉包真係好容易會令人陷入痴肥既陷阱!
不過今次食就無上次咁好食啦,今次對屈小姐黎講就咸左啲,如果好似上次咁偏甜啲就會爆分啦
(註:因為係4人餐,個份量係少過main menu散叫嫁)
蒜蓉包(4人餐份量)
蒜蓉包亦係必食item之一!佢係成條蒜蓉條咁嫁!4面都搽滿蒜蓉牛油,本身焗得超脆,似多士條咁,無論就咁食定撈咖哩食都係超一流享受!(註:又係因為4人餐所以得4條,散叫就有6條)

F) 泰式鮮蝦炒金邊粉 (4星)
泰式鮮蝦炒金邊粉
個賣相好令!用塊蛋皮包住個炒金邊粉
!入面有4塊大鮮蝦+茄汁炒金邊粉,食之前加埋個青檸汁更佳,酸酸甜甜好好食,加上大大塊蛋皮放入口好滿足😌!個茄汁味都好出

G) 馬拉盞炒芥蘭 (2.5星)
馬拉盞炒芥蘭
呢樣係個餐既唯一失望既,你當普通炒芥蘭食就ok,因為唔夠入味!但呢度個馬拉盞炒椰菜苗好正嫁,可惜餐冇得揀

H) 是日甜品 (4星)
是日甜品
係椰汁西米糕2件+椰青糕2件!

椰汁西米糕:好得意!同出面食既唔同,佢係帶少少咸咸地嫁!但你又唔會抗拒佢有咸味,因為係先甜後咸既!
食落無咁濟嫁

椰青糕:好味!清,香,甜!質感挺身!入面仲有椰子肉嫁

最後,佢跟餐可以用半價跟4杯特飲或者沙冰既,我地揀左椰汁珍多冰,椰汁三色冰,咸檸七梳打同士多啤梨沙冰!我地只係飲左椰汁珍多冰,所以只講呢樣

I) 椰汁珍多冰 (3.5星)
椰汁珍多冰
椰味都可以,唔太甜!入面既泰國啫喱絲都好滑身,唔錯

不過呢,我地其實5個人黎(2男3女),驚唔夠食,所以另外散叫左2樣野,再加多個散叫蒜蓉包!

J) 泰式醃生蝦 (味道5星,CP值2星,總分:3.5星)
泰式醃生蝦
過氣壽星女之選!佢指定要食!其實又真係好好味!蝦好新鮮,蝦肉勁爽口彈牙!辣椒好夠辣,但千祈唔好睇少粒蒜⋯粒蒜都係勁野黎!佢帶左香味同攻鼻外,佢仲將辣味提升
!辣到屈小姐流眼水+打嘶egg
(賴生表示:陰公豬囉

不過$148 得8隻真係貴左D,我諗我會比大約108食!

K) 鐵板蠔仔蛋 (3.5星)
蠔仔蛋
份量可以!蠔仔好多呀!
!不過蠔味就滲唔到入蛋度,不過要靠個醬令蠔仔蛋加味,建議點埋黎食!甜甜辣辣,釣起番啲蛋味同蠔味!

另外想一讚既係呢度既service,佢地係極極極忙,可能語氣好似重少少,但其實佢地好樂意幫你既,係要比少少時間佢地

今餐我地5個人係飽飽飽到癲既,懷疑其實淨叫個4人餐都夠食

#飽到極致
#搞笑的fd子sss
#呵呵呵,屈小姐都要入局啦
#補祝生日

2017-02-03
泰式五味小拼盤
椰汁雞湯
肉碎生菜包
去骨海南雞(例牌)
招牌咖哩軟殻蟹
蒜蓉包(4人餐份量)
泰式鮮蝦炒金邊粉
是日甜品