2019-06-10 76 瀏覽
今次又黎到銅鑼灣搵食, 京都廣場呢棟大廈好多野食, 我地揀左呢間有齊刺身同打邊爐的餐廳~店內都幾多卡位, 而且幾闊落, 好岩同一班朋友食同傾計~ 餐廳主打湯底, 刺身, 海鮮同靚牛~一黎到先揀左湯底, 加多20蚊就可以拼多一款湯底, 揀左雙拼湯底 (自家鮮魚清湯鍋 + 漁火松茸養身鍋), 比較中意松茸養身鍋, 落足料, 有大量蟲草花, 紅棗, 菌類等, 湯底都好濃味~鮮魚清湯魚味唔太出, 反而胡椒味幾出, 但好既地方就係清清地, 我地食完成餐飯, 個湯都唔會越煲越咸, 呢個加分~ 店員先比醬料我地揀, 有9款揀, 客人可以自己混醬XD ($15/位)~到點菜, 因為話晒係刺身火鍋, 甘當然要叫d刺身黎試下, 我地點了 北寄貝帶子刺身, 我地4個人就有8件左右, 有檸檬墊底, 食落都幾新鮮爽口~黎到打邊爐食物, 分享下幾款值得highlight的, 招牌雲吞王, 皮薄得黎又粒粒都好大, 包住原隻爽口蝦肉、豬肉、韮菜等, 相當足料!漁火特色四色丸, 全部都係手打大大粒, 有墨魚丸、鹹蛋豬肉丸、牛丸同 鮮蝦丸, 咬落好彈牙!鹹蛋豬肉丸包住鹹蛋王幾得意, 鮮蝦丸表面加左蝦皮, 口感好豐富!日本
自家鮮魚清湯鍋 + 漁火松茸養身鍋)

醬料
北寄貝帶子刺身

招牌雲吞王

漁火特色四色丸

日本稻庭烏冬

日本稻庭烏冬好煙韌彈牙, 試過擺2邊湯底, 吸收晒湯的精華, 有唔同的感覺, 烏冬控必點!

整體黎講, 價錢中上, 但用料靚, 堅係真材實料, 至於點食物就豐儉由人~

P.S: 而家係openrice訂位低至8折, 我地7:30去到就有85折~

2019-06-05
自家鮮魚清湯鍋 + 漁火松茸養身鍋)
醬料
北寄貝帶子刺身