2018-12-20
間中都會去買台式飲品,不過唔係特別沉迷,而家好多呢類飲品都要排隊,尤其是過江龍,有D試過都不外如是,反而我幾鐘意呢間小茶堂。本地飲品店,位於好景果邊,人來人旺都幾旺場,但不至於要排長龍,所以我行過都會買來飲。今日喺呢頭打完邊爐,好口渴,就買杯解解渴,等左幾分鐘就到手,好有效率。menu都係主打台式飲品,有水果茶呀,鮮奶類等,比較受歡迎就係黑糖飲品啦,個個都手拎住一杯,又可以打卡呃個like。價錢唔貴,廿零蚊有交易,而且大部分飲品都可以自己揀甜度同冰量,都好彈性,始終唔係個個受得甜或者鐘意凍飲。我揀左一杯水果茶,要微糖啱啱好,因為我自己預左會偏甜D,好飲呀,入面有百香果啦,多數水果茶都會有,始終味道比較明顯;另外有橙同蘋果,最細心係佢地將橙肉榨左,所以唔會淨係飲到百香果味,有少少似香橙綠茶,幾清新解渴,而且有茶味。個人認為點水果茶微糖以下都可以,本身水果都有甜度另外點左我最愛嘅抹茶鮮奶加黑糖珍珠,呢杯真係好正,推薦。抹茶味濃郁回甘,唔需要特別調較糖度,我點少糖都ok,完全唔洗怕甜。搖勻後就係一杯非常香滑嘅抹茶鮮奶,混合得好好。而最讚係佢地嘅黑糖珍珠,珍珠有彈性,而且有黑糖香氣。