2018-02-17
今日朋友帶我食好野,餐廳名叫Naked,位於尖東都幾方便。望返餐牌琳琅滿目有唔同嘅菜式,有部份係傳統日本野,例如串燒同傳統壽司等等。另一部份係大膽創新嘅日式mix 西式 fusion 菜。我地叫左五串拼盤, 包括雞肉棒、鵪鶉蛋、雞軟骨、雞柳、燒大蔥。全部燒得好香口又唔會乾,其中我最喜愛係燒雞肉棒,因為味道很特別同埋裏面有雞軟骨粒粒,好有咬口。另外燒雞軟骨都唔錯,油香四溢好味道。而燒鵪鶉蛋都好得意,大蔥同雞柳就正常口味。另外,仲有野菜櫻花蝦餅,雖然食唔到有櫻花蝦,但野菜天婦羅熱辣辣都好好味。炸得好乾身,一啲都唔油膩,入口鬆化。野菜天婦羅足料又大件,配埋特製的天婦羅汁,好滿足由於創作壽司係佢地既招牌,大膽的創意食品唔係周圍有得食。所以我地每人揀左一種壽司,我叫左原之味火熖卷,佢用左三文魚、吞拿魚同埋黑色+紅色蟹子卷起來的。上枱的時候仲會在旁邊點火,所以叫火熖卷。食起來有D辣,應該加左秘製辣汁,味道很夾。而且材料十足,我覺得魚生的份量多過飯。食落有魚生的鮮甜,辣醬汁的香,同埋蟹子脆卜卜的口感,大推。另一款係炙燒劍魚腩松露押壽司,雖然同為壽司,但佢同原之味火焰卷不一樣。劍魚腩輕輕燒過,迫左佢滿
另一款係炙燒劍魚腩松露押壽司,雖然同為壽司,但佢同原之味火焰卷不一樣。劍魚腩輕輕燒過,迫左佢滿滿的油脂出來,所以食起來更好味。佢再配上松露醬同小小蟹子沙律醬,豐膩味美。為左減低呢個配搭的脂膩感,佢特別係壽司中間加左小黃瓜,酸酸甜甜清新可口,我朋友就好鍾意啦。
朋友係海膽控,佢話上次來食過海膽手卷好味大份又抵食,所以專登帶我來要試吓佢嘅海膽。所以今次佢專程order左海膽意粉,意粉上面鋪滿左海膽同埋三文魚子粒粒。意粉份量唔多,但係海膽同埋三文魚子粒嘅都真係好多啊!同埋海膽意粉呢,真係第一次食囉!鍾意食海膽嘅朋友千祈唔好錯過啊!
最後我哋仲叫咗甜品,就係意大利特濃咖啡配抹茶雪糕。除咗鋪面嗰幾粒咖啡豆之外食唔到有咖啡味,反而綠茶雪糕D味就好出。
總括嚟講,全部食物份量都幾大,而且用料好足,加上我哋叫大左少少,所以今餐真係好飽啊!