2018-07-27
一直以為西灣河得太安樓有好嘢食,不過一到繁忙時間一定排隊排到顛,又通常都冇位坐,所以尋日決定同朋友喺附近睇吓發唔發掘到啲坐得舒服又好食嘅地方!==============================於是就俾我哋搵到沁沁麵喇!坐咗一陣已經發現每枱都必嗌招牌沁沁麵/沁沁飯,我哋緊係唔執輸跟機啦!除咗主食,呢到仲有好多小食可以選擇而且牆上面仲貼咗好多小食嘅實物相,睇咗賣相先order就實冇死啦!除咗沁沁麵,我哋仲order咗鹵水燜特大冬菇、三色蛋冷盤、醉雞卷。沁沁麵嘅人參雞湯底,藥材味啱啱好,真材實料得嚟又唔會有苦澀味,仲標榜無味精,唔怪得咁多人捧場。小食方面鹵水燜特大冬菇肉厚又炆得入味醉雞卷有少少似雞肉版嘅扎肉,幾得意。最驚喜嘅係三色蛋冷盤!蒸嘅三色蛋就食得多,冷盤就真係第一次試,賣相有啲似上海肴肉,襯埋酸薑食真係好夾,賣相仲好靚添。記得試埋自家製羅漢果茶,羅漢果味夠晒濃,正!
除咗主食,呢到仲有好多小食可以選擇
小食方面鹵水燜特大冬菇肉厚又炆得入味
醉雞卷有少少似雞肉版嘅扎肉,幾得意。
最驚喜嘅係三色蛋冷盤!
記得試埋自家製羅漢果茶,羅漢果味夠晒濃,正!