近年唔少甜品店掘起,有d係新派,加入創新食材製造新驚喜;有d sell異國風情,將外國甜品引進香港。兩者都各有特色,不過當吃得太多,有時都想返璞歸真,品嚐甜品原味道。所以今次去附近食完飯,食完就嚟試下好出名嘅佳佳甜品。店門外貼滿獎項同明星合照,原來呢間舖頭連續五年獲得「香港米其林指南推薦街頭小吃」嘅頭銜,相信出面唔少排隊嘅人都係慕名而來~我叫咗我最鐘意食嘅芝麻糊,仲加咗湯圓。好多時候喺外面食到嘅芝麻糊都係一味死甜,芝麻味被甜味蓋過晒,完全食唔到原材料嘅真正味道。但呢家果然名不虛傳,仲未食落口就可以聞到芝麻香味,食落去更覺濃郁。追加嘅芝麻湯圓,$7有三粒。湯圓也很滑,皮薄餡靚,加上芝麻糊一起吃,收獲雙重芝麻滋味!朋友嗌咗腐竹薏米白果糖水,我為食試咗幾啖。豆味香濃,而且好足料,薏米、白果被煲得特別林,而腐竹被煲得同糖水融為一體,口感細滑。如果加一粒雞蛋,更加perfect喇!整體嚟講,呢間米其林糖水店性價比都算高,味好料足,人均消費都係$30以下,絕對值得一試!

2020-09-27
$25 (宵夜)
  • 芝麻糊