2018-05-31
一入到店內已經聞到燉湯既香氣,加上店內有詩意既掛牆畫同特色圓凳,令我同朋友食指大動!我地點左兩個套餐,再散叫點心~落單冇耐主角就登場啦!栗子蟲草花花膠燉雞湯(後)淮山牛蒡木耳燉烏雞湯(前)寫左係餐牌上既湯料,全部都可以係盅入面揾到,好足料!而且冇落多餘調味,飲到湯料本身既味道,好健康!我就中意飲原味,朋友就落左少少鹽,味道更豐富~一盅燉湯,可以飽腹又可以補身,絕對係幸福既滋味❤❗有一個小貼士,最好就飲完個湯先食點心,因為點心味道比燉湯濃郁,而且燉湯適宜趁暖飲~蒸廬拼美點:點心拼盤最適合有選擇困難症既我🤗樣樣都有d,兩個人一齊食,剛剛好~蝦餃燒賣菜苗餃好食不在話下,特別想讚下叉燒包同馬蹄糕~叉燒包既包皮同餡料比例適中,啖啖叉燒;馬蹄糕甜度剛好,馬蹄新鮮爽脆,好食!南瓜鳳爪排骨飯原籠蒸既鳳爪排骨飯散發陣陣荷葉香,鳳爪爽脆,排骨肥瘦適中,配埋南瓜菜心,味道同營養都100分!魚湯蟲草花鮮竹卷有驚喜!一食就知與別不同,個湯係魚湯之外,仲有鮮竹卷腐皮既黃豆香,我地連個湯都飲埋!鮑菇棉花雞未試過叫碟棉花雞,係棉花多過雞!一般茶樓既棉花係林patpat既,而蒸廬既棉花係又大件又爽滑既,索左鮑菇雞既精華
我地點左兩個套餐,再散叫點心~
落單冇耐主角就登場啦!
栗子蟲草花花膠燉雞湯(後)
淮山牛蒡木耳燉烏雞湯(前)
寫左係餐牌上既湯料,全部都可以係盅入面揾到,好足料!
一盅燉湯,可以飽腹又可以補身,絕對係幸福既滋味❤
蒸廬拼美點:
蝦餃燒賣菜苗餃好食不在話下,特別想讚下叉燒包同馬蹄糕~
叉燒包既包皮同餡料比例適中,啖啖叉燒;
馬蹄糕甜度剛好,馬蹄新鮮爽脆,好食!
南瓜鳳爪排骨飯
魚湯蟲草花鮮竹卷
鮑菇棉花雞
未試過叫碟棉花雞,係棉花多過雞!一般茶樓既棉花係林patpat既,而蒸廬既棉花係又大件又爽滑既,索左鮑菇雞既精華,好好味!
香煎蓮藕餅
朋友大讚蓮藕夠新鮮多汁,爽甜香脆!
紅豆杞子桂花糕
悶熱既天氣下,食埋件晶瑩剔透既桂花糕,清甜透心涼,消暑一流!