2018-06-06 445 瀏覽
油渣麵,顧名思義係指肥豬肉加熱,榨/炸哂d豬油出嚟去賣之後所淨低嘅油渣。以前d人物資冇咁豐富,唔浪費就加菜甫加麵食/賣。本來只被當作下欄野/副產品,後來大家都因為健康都好少見有得賣。細個家住荃灣,有時屋企人會帶我落街宵夜。食過油渣麵,印象中有d似東南亞士多賣嗰d炸豬皮,只係好遇然會有dd肉,唔油膩但好香。大個有去過大角咀油渣麵,一嚟到已經知伏過三伏天。望落似五花腩走油,肉多,脂肪仍然係白色。加左冬菇菜甫好似豐富左,但味道認真麻麻。根本就唔係油渣,仲要飯碗size $4x,試過就算。同輩竟然以為油渣麵係五花腩先叫正常。我當然要帶迷途小羔羊試下好野。由於好耐冇食,就大家一齊揾邊間似樣,就揀左呢間。網上話喺土瓜灣,行到埋去...咦?平時掂行掂過無視左佢,而且舖頭細細,升高左兩級,又其貌不揚。望入去大概有4張枱仔,有吉枱就立馬坐低。menu上招牌油渣麵有得揀辣/唔辣,辣度有得揀,相信係菜莆分別。另外有車仔麵menu,可以叫餸加油渣。最後叫左兩個唔辣油渣麵,叫完一陣先醒起唔記得叫另上,老闆娘(?) 俾左個碟仔先諗到。麵嚟到果然係炸透嘅油渣,正!即刻將d油渣夾落碟仔到,唔想佢浸淋哂,救援成功。油渣

油渣炸得夠透夠乾身,脆得嚟唔會燶/硬,係鬆化,又唔會成口油。有油脂香,比起一大條,細細條嗰d仲好食,細細啖夠香送麵,又唔洗咬開。菜莆一般,只係有d咸味。麵就係粗身白麵,冇煮爛ok。

食得呢d預左唔健康,不過呢d一次半次過下口癮,味道又好,食得返真正油渣真係好開心。人少少行開附近見有位可以去食,帶住小朋友老人家要上落兩大級就唔好喇。
2018-05-22
  • 招牌油渣麵