2021-06-16
銅鑼灣新聚腳點🙊Zing!依幢大廈真係唔少嘢食我哋想食少少野又想飲少少就去左 shining,初時我哋走入去以為佢係食西餐 ,點知一入去已經有驚喜原來佢係食潮州嘢 第一下心諗好唔好食啊 點知真係勁surprise唔好以為佢個四人餐定要四個人先食其實佢每一位計,所以可以叫二人份都冇問題而且呢個餐真係物超所值有晒佢所有招牌菜 而我哋一行四條女,額外加多個九品味食完估唔到係超飽! 一嚟就已經係個老火湯 真係老火湯冇味精!然後就係古法雞腳其實個雞腳都好味不過未去到surprise而且隻雞腳唔會炆得好琳但係又好入味鍾意食筋嘅朋友仔 就唔可以錯過然後就喺凍魚 其實本身諗住依個已經係冇得輸但係之後嘅嘢可以話係比下去主菜依家先至出場 !威士忌酒香鵝肝 !呢個真係好好好好好好食!可以話係一試難忘 當初見到佢杯whisky 咁深色仲以為好重酒味點知原來撈埋鵝肝道啱啱好唔識飲酒嘅我都可以handle到 呢個真係食唔停口然後就係招牌海鮮拼盤 即係白滷水海鮮拼盤白滷水同平時嘅漏水相對之下除咗顏色之外 味道比較淡 但醋味比較重 呢個拼盤有蟶子 海蝦 鮑魚 墨魚墨魚夠厚有咬口!而且熟度啱啱好 又唔會煙韌海蝦亦都好新
依幢大廈真係唔少嘢食
我哋想食少少野又想飲少少
唔好以為佢個四人餐定要四個人先食
其實佢每一位計,所以可以叫二人份都冇問題
而且呢個餐真係物超所值
有晒佢所有招牌菜
而我哋一行四條女,額外加多個九品味
食完估唔到係超飽!
一嚟就已經係個老火湯 真係老火湯冇味精!
然後就係古法雞腳
其實個雞腳都好味不過未去到surprise
而且隻雞腳唔會炆得好琳但係又好入味
鍾意食筋嘅朋友仔 就唔可以錯過
然後就喺凍魚 其實本身諗住依個已經係冇得輸
但係之後嘅嘢可以話係比下去
主菜依家先至出場 !威士忌酒香鵝肝 !
呢個真係好好好好好好食!
可以話係一試難忘
白滷水同平時嘅漏水相對之下
除咗顏色之外 味道比較淡 但醋味比較重
呢個拼盤有蟶子 海蝦 鮑魚 墨魚
墨魚夠厚有咬口!而且熟度啱啱好 又唔會煙韌
海蝦亦都好新鮮好大隻 食埋佢個蝦頭真係一流 加上蝦頭吸收晒完滷水嘅味道 正!
而蟶子係最surprise!因為佢真係整到一啲都唔腥 ,平時食嘅聖子都一定會腥,搞到我初初食仲以為佢係象拔蚌。
經典滷水拼盤
我哋揀咗元蹄 滷水雞 同豬耳
本身以為好細碟 點知呢個二人份量真係好大份!
花雕醉鴿
呢個一定一定一定要推介!
因為真係好好食好特別
平時出邊見到嘅淨係只有花雕醉雞
邊會有醉鴿 , 而且花雕超濃
食咗一舊真係食唔到口 (不過小朋友就唔好食啦….笑)
我仲有好想推介 潮州炒米粉
佢真係抄得好好食!乾爽又唔痴牙
而且佢啲料超級多!
我哋竟然食晒所有米粉 而料反而有剩😂
最後就係唔係四人餐嘅九品味