2008-10-20 6 瀏覽
數禮拜前黎呢度慶祝,開頭打算自備紅酒豪飲一番(因no corkage),但後來怕萬一要吹波波被釘牌,所以都係決定叫杯house wine算了。我地叫左一紅一白,@$55,酒名吾記得左,但兩杯可飲度都相當高。是晚六道菜裡面總共食左:餐前包點,薄脆片,北海道帶子,吞拿魚,海膽,鵪鶉,田螺,雜菌,雲南菰,羅宋湯,蝦,蕃茄,薯茸,直通粉,肉眼, 盲槽,南瓜,長青豆,菊花(自家製雪糕),朱古力,士多啤利,薄荷葉....下刪百字。 可能有人會話:連d配菜都寫埋出黎,梗係多野食啦,咪有係六道菜! 其實,我就係要道出一間餐廳,主菜做得好,當然會得食客欣賞,但配菜都做得出息,客人就會感受道你地既熱誠,會感動啊!呢d係值得推崇的待客之道呢!餐前包: 當然全是暖的。推介:薄脆片,少少咸,微辣的。第一道菜:Carpaccio of Hokkaido Scallop w/Tuna Tartar and Sea Urchin.評:四個字~鮮甜醒胃第二道菜:Roasted French quail Escargot Ragout and Sauteed Mushroom評:quail 皮脆肉嫩,田螺甜美,菰香四溢第

餐前包: 當然全是暖的。推介:薄脆片,少少咸,微辣的。
評:四個字~鮮甜醒胃
評:quail 皮脆肉嫩,田螺甜美,菰香四溢
第三道菜:Bortsch
評:清香,菜味濃郁(此湯乃以微量茄膏 加大量菜-->煲,落菜-->再煲,落菜-->再再煲而成)
第四道菜:Pipe Rigate Pasta w/Pink Shrimps and Tomato
評:超超超推介!!! 長通粉煙韌,法國pink shrimps豐腴甜美,以蝦頭熬製數天而成既sauce,蝦味濃郁過龍蝦,同食Black Truffle pasta一樣:每一啖都係享受! (最後清碟收場,一滴汁都無剩)
第五到菜:Slow-Roasted U.S. Prime Rib Eye
評:論牛, 始終未能挑戰我既至愛W's Entrecote, 但o個四個配菜,全部用心炮製,獨當一面,感動非常!
1)薯茸(口感柔滑,忌廉夾雜薯香湧上鼻腔,不得不閉上眼睛感受一番)
2)house made dried tomato(長時間以高溫燈照乾,誠意已打動一切)
3)pumpkin(煮得好淋仲好甜!)
4)長青豆(口感爽脆,簡單以鹽調味,已能帶出長青豆既青菜味)
都係第五到菜:Crisp-Fried Barramundi Fillet
評:講到呢度,真覺詞窮,此fillet火候控制幾近完美, 睇到煎得金黃色既魚柳,已經mouth watering, 食落.......我其實吾知o羊味,因為....我無份食....(sorry, 未能提供食評

第六道菜:Assiette of Dessert
評:碟上有三款甜品,推介自家製菊花雪糕,淡淡既菊花香,中西融合,不甜(但甜些更好,因我覺得甜品要甜先會令一餐畫上完滿既句號)
最後:Coffee
評:似全自動機出既即磨咖啡,還可以。(註:我是一名咖啡癡/痴)

Scallop, tuna & urchin
Shimps Pasta 超超超推介!
US Prime rib-eye留意配菜,有heart之作!
Barramudi Fillet
Scallop, tuna & urchin
Shimps Pasta 超超超推介!