2023-04-12 2185 瀏覽
年幼時家住葵芳,想當年葵芳有兩大酒樓,一間叫"好爵",另一間就係"醉瓊樓"! 好爵雖然係中式酒樓但好奇怪地下有個西餐外賣部,我超級懷念佢地嘅漢堡包同營光汁吉烈豬扒飯,宇宙最強!醉瓊樓亦經常幫襯,因為外公係嚇瓜人,入嚟探孫仔時就帶我地一家人上醉瓊樓食客家菜.依家? 葵芳嘅好爵同醉瓊樓老早已經失去蹤影,但一直想去其他地區嘅醉瓊樓幫襯.今次因為幫客人睇風水+占卜問事去咗佐敦,完成後就過嚟醉瓊樓開餐!未推門入內,先欣賞吓書法字体嘅招牌店名,醉瓊樓三隻字,回憶萬千!一推入門,環境充滿老香港味! 樓下座位唔多,但原來樓上有大把位,係另一個世界!打開 Menu 心水多多但肚腩空間唔多,美女侍應劉小姐推介下點咗個套餐,有糊椒白果豬肚湯,紅燒釀豆腐同清炒時菜,最大期望係梅菜扣肉同金牌鹽焗雞.劉小姐係醉瓊樓工作多年,為人風趣又熱情,要出文讚吓先!飲豬肚湯總係要加糊椒粉,更加惹味.同街邊果D撻小小魚肉就叫釀豆腐嘅劣質貨相比,枱上哩碟釀豆腐嘅魚肉足料得多,而且豆腐軟滑,只係魚肉上無加上鹹魚,外公教我地整釀豆腐,魚肉豬肉要加入鹹魚先正宗!當然要用靚鹹魚啦!鹽焗雞過火咗少少,有少少柴口.梅菜入味送飯一流,扣肉入口

劉小姐係醉瓊樓工作多年,為人風趣又熱情,要出文讚吓先!

飲豬肚湯總係要加糊椒粉,更加惹味.

當然要用靚鹹魚啦!

鹽焗雞過火咗少少,有少少柴口.

梅菜入味送飯一流,扣肉入口即溶,豬肉部位有少少乾身柴口.

店內有部人手操作嘅細升降機,係樓上樓下傳遞餸菜用,到達時發出舊款電機嘅響聲,響到成間店都聽到!

但哩種懷舊聲音好懷念,同醉瓊樓老香港味超夾,湧現不少兒時回憶!
白果豬肚湯
上:梅菜扣肉 / 下:鹽焗雞