2017-05-25
今晚來到旺角大笪地食火鍋為的就是嚐他們推介的靚靚花膠雞鍋醬料每位收$10,去到店員沒有說,後來看單據才知道的。我們點了一個濃湯花膠雞鍋(半隻) $218店內標榜所有湯底不含味精看到濃濃的金黃色雞湯,感覺很滋補!再加入花膠真的太濃郁鮮甜,簡直無得彈!我都忍唔住飲左幾碗!應該真係無味精,而且好足料,飲完吾口渴雞肉非常嫩滑,本來仲以為火鍋的雞會好鞋好韌!點知肉質咁軟滑,我即刻撈起矖全部雞肉,吃光光這裏的海鮮全部都好像很生猛新鮮,而且價錢吾貴!我都出去揀左幾款先來兩隻蟶子皇,超級爆大隻,長過我隻手掌!重點好鮮甜!我後來再追加了四隻貴妃蚌見到幾大隻,所以都點左四隻,又係好肥美鮮甜南非鮑魚也點了一隻,但口感較韌,比較一般。澳洲龍蝦仔一隻,開邊上,用濃郁雞湯去煮,爽滑有嚼勁既肉質,仲有香滑既龍蝦膏,吃得出非常新鮮!最後點了鮮准山 ($35)和炸芋件 ($35)芋件不太新鮮,大部分都不粉,可能現在芋頭不當做准山還可以,記得要煮耐一點才吃!因為一開始吃的時候不知道要煮久一點,無味又硬,脆口不好吃後來發現煮耐一點會變軟!但味道也是一般最推薦的是那個花膠雞湯和海鮮!
為的就是嚐他們推介的靚靚花膠雞鍋
醬料每位收$10,去到店員沒有說,後來看單據才知道的。
我們點了一個濃湯花膠雞鍋(半隻) $218
濃湯花膠雞鍋(半隻)
店內標榜所有湯底不含味精
我都忍唔住飲左幾碗!應該真係無味精,而且好足料,飲完吾口渴
蟶子皇
蟶子皇
南非鮑魚也點了一隻,但口感較韌,比較一般。
澳洲龍蝦仔
最後點了鮮准山 ($35)和炸芋件 ($35)
後來發現煮耐一點會變軟!但味道也是一般
最推薦的是那個花膠雞湯和海鮮!