2006-06-29
自己好少在大角咀區搵食. 今次多得cheap兄帶路, 眾人又豐豐富富地大吃一頓.海南雞(原隻): 雞肉好滑好嫩, 皮爽兼帶皮下脂, 平時走皮的我忍唔住食了兩片. 配埋一絕的醬汁, 酸酸辣辣, 隻雞轉眼變得煙消雲散.泰式沙律: 青瓜蔬菜等配料新鮮, 酸酸辣辣, 很開胃.燒烤併盤: 包雞中翼, 豬頸肉和豬扒, 惹味香口兼帶丁點甜味. 個人較鍾意豬頸肉.豬腿一隻: 有期望的一款, 原以為原隻上, 非也, 已切件兼以公雞碗盛著. 腿肉唔, 皮滑, 滷得入味, 最緊要連皮食. 前後叫了兩隻.滷水牛"月利": 一樣滷得入味, 唔, 斜切一大薄片, 再蘸多幾下滷水汁, 正. 墊底的芽菜吸滿滷水汁, 好正, 多口問句可否要碟淨滷水芽菜, 結果阿姐醒左兩大碗俾我地肉碎生菜包: 肉碎香而辣, 配生菜食可無咁膩, 但個人覺得肉碎可再炒得乾身點.扎肉炒豆角: 都係辣辣的, 但相對其他食物, 較普通, 但學cheap話齋, 送飯一流.炸併盤: 蝦餅, 墨魚丸和春卷. 試了蝦餅和墨魚丸, 蝦餅幾爽口, 唔錯, 墨魚丸嘛?? 在旺角吃好了. 春卷無食, 但聽講都唔錯.炸魚&炸蝦皮旦: 以魚肉/蝦膠包著
泰式沙律: 青瓜蔬菜等配料新鮮, 酸酸辣辣, 很開胃.
炸魚&炸蝦皮旦: 以魚肉/蝦膠包著皮旦炸, 無過火, ok啦.
海鮮冬陰功: 酸辣度夠, 而且鍾意這裏的不只一味的酸, 可惜海鮮分量少了一點.
除食物外, 飲品大家點得最多, 尤其係青檸梳打, 起初對紅糖冰&綠糖冰有點興趣, 但唔知係乜, 阿姐話係紅色和綠色泰式飲品, 咁的答案, 都係睇定些. 結果最後都點了, 結果係...兩者味道上無大分別, 似紅綠吹波膠.
食得飽飽的每人都不用一百, 好抵!!
p.s. 還要多謝麵包兄的包點呢^^