2021-01-28 63 瀏覽
位於油麻地與佐敦交介嘅不籽是咖啡,係一間近期深受歡迎嘅文青風Cafe。餐廳位於横街角落,更特顯其神秘感。木系裝潢加上門外靚靚嘅大玻璃窗設計,極具優閒風格。門外位置打卡相信你必然吧。小店食物選擇唔多,但齋睇menu,每一款都好吸引,俾人好好味嘅感覺。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬之前睇過介紹,依個係小店招牌推介。自家製龍蝦湯,再配搭稻庭烏冬,牛油果、大蝦、蟹肉等等。上枱時湯同烏冬係分開嘅,小店將龍蝦湯放係靚靚嘅壺中,俾客人自己倒入烏冬。龍蝦湯湯頭鮮甜味濃郁,烏冬口感煙,大蝦爽口彈牙。整體來講好,配搭match好好味。味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉依碟碟意粉係小店嘅另一招牌推介,主要材料係蟹醬、蟹籽同蟹肉,明顯係俾食客三重蟹嘅滋味。扁意粉份量好多,好抵食。將所有材料撈勻,每條扁意粉都掛滿醬汁,每一淡都充滿住蟹膏嘅香氣。難怪成為招排推介。海鹽焦糖雞翼雞翼已經預先拆成單骨,方便食客進食。雞翼炸得好脆口,面頭再淋滿海鹽焦糖醬,非常惹味。嚟得Cafe,點可以唔飲咖啡呢。小店嘅咖啡主要用埃塞俄比亞、巴西同危地馬拉等嘅咖啡豆,堅果味香濃。我同朋友點咗Dirty同熱Mocha。小店咖啡味道偏於甘苦,略為飲得甘苦味嘅

海鹽焦糖雞翼

嚟得Cafe,點可以唔飲咖啡呢。小店嘅咖啡主要用埃塞俄比亞、巴西同危地馬拉等嘅咖啡豆,堅果味香濃。我同朋友點咗Dirty同熱Mocha。小店咖啡味道偏於甘苦,略為飲得甘苦味嘅朋友就啱哂。而怕怕地甘苦味,飲Mocha就唔錯喇,朱古力嘅味道,令甘苦同甜度平衡好多,而且仲帶朱古力香味。
Mocha
Dirty