2014-12-31
差不多一年無去,難得平日放假心cc又想去重溫一下,以前由佢未有星食到有星再食到滅星都仍然支持。一去到12點未有人等位即入,見到一年前既四眼哥哥仔仲o係度做有d surprise(以前哩度換waiter超快,因為老細要求太高),另外有位中年姐姐,老闆同經理未返就係佢主力招乎人客,既有禮貌又有效率,隔離台問佢拎叉,佢唔係擺低就算,而係拎埋去叫o個位先生再遞比佢,o個位先生聽唔到佢都無擺低,繼續叫,叫左2次叫到佢聽到再親手遞比佢,抵讚!講完服務,講食物,餐牌同以前有輕微唔同左,一向最愛既羊今日唔太想食,於是叫牛,以前係叫咖哩牛仔腩,而家無左個"仔"字,只係普通牛腩,都殺啦,中辣跟飯。個餐湯依舊好飲,牛腩黎到,有好多舊,今時今日d餐聽黎計多到有點誇,但d牛腩真係非常普通,同o係街任何人間茶記咖哩腩既牛腩係一樣,食印度野配哩種腩好似港式左少少,唔韌,但又未算"淋"...總之普通,同以前牛仔腩差遠了。個人認為一個好既印度咖哩其實齋汁都已經夠殺,肉反而只係配料。至於期待的咖哩汁,一食,第1個感覺係夠中辣,濃度keep到,夠撈飯,但。。。真係同早幾篇食評講一樣,得個辣字,印度咖哩應有既味道完全欠奉。。
個人認為一個好既印度咖哩其實齋汁都已經夠殺,肉反而只係配料。至於期待的咖哩汁,一食,第1個感覺係夠中辣,濃度keep到,夠撈飯,但。。。真係同早幾篇食評講一樣,得個辣字,印度咖哩應有既味道完全欠奉。。。很失望。食食下聽到隔離台食客A叫食客B試下d羊肉,B話佢唔多食羊,A說服佢試既原因係舊羊無乜羊味。。。如果係真既話,作為1個鍾意食羊既人而舊羊係無羊味,相信亦係多一個失望。
總括黎講,waiter/waitress服務好,但食物真係差左好多,似乎唔係一時失手咁簡單,西灣河都執左,哩間再keep住哩個質素真係分分鐘執埋,不過可能會吸引到d唔識食咖哩既人,因為無咁重口味,簡稱無味。