2022-08-28
同朋友兩個都係八月壽星女,所以要搵個蛋糕嚟食下🍰 Bforbagel by 404 LOT FINE已經喺openrice save低左一排,之前仲試過摸門釘,今次試到好高興🥰 Cafe位置距離地鐵大概5分鐘路程,周邊都係賣五金或車房,喺咁嘅地方搵到間cafe都幾有趣😆Cafe有最低消費每人$80,我地兩個人叫左個Signature Tiramisu($65)、Oreo Tiramisu Cake($65)、Floral Tea($45),其實都唔夠最低消費,不過可能staff都放我地掛🤣之前就係喺instagram見人地post Signature Tiramisu先想去,今次終於試到,都明白點解佢係signature🤤 上層芝士cream入口順滑,口感濃厚,上面再鋪左一層咖啡粉,味道多左層咖啡嘅甘苦。下層嘅餅已經浸泡到似蛋糕嘅口感,咖啡味較為突出,酒味唔太明顯。味道平衡得好好,就想當時食完上一餐好飽,都想繼續一啖接住一啖😋Oreo Tiramisu Cake相對會較漏一啲,屬於巴斯克芝士蛋糕,中間有流心效果,oreo味道唔算太濃。上面有層味道較淡嘅奶油忌廉,下面係oreo餅底,餅底
Oreo Tiramisu Cake相對會較漏一啲,屬於巴斯克芝士蛋糕,中間有流心效果,oreo味道唔算太濃。上面有層味道較淡嘅奶油忌廉,下面係oreo餅底,餅底壓到實一實,帶啲脆脆嘅口感。
Cafe裝修偏簡約,幾有情調,朋友傾下計都唔錯。但店內座位唔多,大概只能容納10位客人,我估週末都應該要等位,不過甜品質素我覺得值得等一陣。Cafe主要其實應該係賣bagel,可惜今次太飽真係無空間試,大家試過可以話下我知驚唔驚艷😆