2018-10-08 886 瀏覽
同朋友仔行開黃埔走去九號水產行下,行到門口俾個餐牌吸引左,係豬骨湯拉麵,根本未睇清楚就行左入去坐低左坐低後先慢慢睇menu,嚟度可以揀麵款:曲麵,直麵;麵質:特硬,硬,普通,軟;但湯濃度就沒有選擇我想食豬骨湯拉麵先入嚟,但見到menu,又心大心細,想order季節限定-特上海老蕃茄湯拉麵,但店員話原來今日限定係帆立貝黑松露豬骨湯拉麵先真,聽到此消息,我就下定決心要今日嘅限定配直麵,而友人則揀了魚介豚骨拉麵配曲麵個限定有一pat好大pat嘅黑松露醬但亦未完全遮蓋豬骨湯嘅味,變成左gas味豬骨湯麵友人個魚介亦勁濃,而且曲麵比較掛湯,有d沾麵feel另外嚟度有兩款叉燒,分別係豬肩肉同豬腩肉,特盛就兩種都有齊,豬肩肉較瘦肉味較重,而豬腩肉就肥d,有油香在店員大力推薦之下,我哋另外order左個炸物盛合同炸軟殻蟹,兩個人share剛剛好,因為佢乜都兩件,個炸物盛合有兩件天婦羅蝦,兩件炸蠔,兩件一口炸芝士佢d炸物overall都好正,外脆內軟,炸得剛好飲品方面我叫左招財貓汽水,而fd子係柚子愛好者,所以點左富士山柚子梳打我嗰枝賣相幾靚,而味道係同波士汽水十分近似,另一方面,因為fd子係fans,佢

個限定有一pat好大pat嘅黑松露醬
但亦未完全遮蓋豬骨湯嘅味,變成左gas味豬骨湯麵

友人個魚介亦勁濃,而且曲麵比較掛湯,有d沾麵feel

魚介豚骨拉麵配曲麵

,而豬腩肉就肥d,有油香

佢d炸物overall都好正,外脆內軟,炸得剛好

炸物盛合
炸軟殼蟹

我嗰枝賣相幾靚,而味道係同波士汽水十分近似,另一方面,因為fd子係fans,佢話超好飲

總括,無論環境與食物,這𥚃都極佳,有機會一定再來

炸物盛合
炸軟殼蟹