2022-10-28
最近家附近開咗間新既小食店,係紅磡廣場側邊既小巷,了解下先知呢間小食店係附近餐廳既前股東再開,而且保留咗上一手泰王海南雞既海南雞飯,加埋台式小食,都幾多種類!雖然店舖係小巷,但衛生情況幾唔錯,比以前同舖位既泰王更好!我地今日係外賣,當然店舖外都有枱櫈可以堂食啦。我地首先叫咗兩個馳名既手抓餅,一個係「台灣古早風(芋泥+肉鬆)」($33),另一個係「煎蛋手抓餅配芝士同肉鬆」($22+配料$13)手抓餅都好大塊,料好足,特別係有勁多肉鬆!我個人比較鍾意芋泥果款,甜甜既芋泥加埋肉鬆真係無得彈,當然煎蛋果個都有好香濃既芝士味,既飽肚,又好惹味。小食我地叫咗一客「鹽酥雞」($28)同一客「地瓜QQ棒(三條)」($15),鹽酥雞估唔到佢都有咁多,好抵食!我鍾意佢個炸皮真係夠曬脆,令人食唔停口!QQ棒雖然寫係三條,但今次店家就比咗四條我地,哈哈!QQ棒入面係甜蕃薯餡,十分煙韌,同其他菜式好唔同既口感!食呢兩樣小食真係有去咗台灣夜市既感覺,大家都可以試下佢地其他既小食。主食我地就叫咗一碟「秘制去骨海南雞飯」($46)加埋髀位($8),跟餐湯附近其實都有幾間海南雞飯,但我欣賞呢間小店既係,雞既份量真係多,
了解下先知呢間小食店係附近餐廳既前股東再開,
雖然店舖係小巷,但衛生情況幾唔錯,比以前同舖位既泰王更好!
我地今日係外賣,當然店舖外都有枱櫈可以堂食啦。
我地首先叫咗兩個馳名既手抓餅,
手抓餅都好大塊,料好足,特別係有勁多肉鬆!
我個人比較鍾意芋泥果款,甜甜既芋泥加埋肉鬆真係無得彈,
當然煎蛋果個都有好香濃既芝士味,既飽肚,又好惹味。
鹽酥雞估唔到佢都有咁多,好抵食!
我鍾意佢個炸皮真係夠曬脆,令人食唔停口!
QQ棒雖然寫係三條,但今次店家就比咗四條我地,哈哈!
QQ棒入面係甜蕃薯餡,十分煙韌,同其他菜式好唔同既口感!
附近其實都有幾間海南雞飯,但我欣賞呢間小店既係,
雞既份量真係多,同埋真係超滑,感覺係有浸過冰水~
汁料係跟薑蔥,鍾意既可以點下,我就覺得就咁食啲雞都超好食,
另一客飯就係「泰式燒豬頸肉飯」($46),
呢個價錢,呢個份量既豬頸肉真係好癲,而且豬頸肉都切得唔厚,易入口,
而跟飯果個酸辣醬真係好正,令成個飯層次又再提升咗!
值得一提既係呢間餐廳既黃油飯都好好飯,好香濃既味道,成個package都好好!
仲唔夠喉,就叫一杯「黑糖鮮奶QQ」($28),
係黑糖珍珠鮮奶(仲係環保杯),特別鍾意佢既珍珠唔係好甜,飲落夠香唔膩
另外更驚喜既係,店家係用明治頂級果隻鮮奶,入口超級Creamy濃厚,真心估佢唔到
最後就嗌咗一個「Q彈相聚」(有三色芋圓、珍珠同雙色寒天晶球)($25),
甜品係新出既,但真係估唔到佢咁癲——啲料多到就嚟瀉,
仲要賣緊$25,真係抵到一個點,食到好滿足!
無諗過一間小巷小店可以咁好食,推薦大家試下!