呢日同幾位朋友嚟到三門仔飲茶,地點真係隱世,睇地圖系比華利山再入少少,但聽聞食物質素唔錯,就嚟試一試。落車時見到餐廳門口唔係特別顯眼後嚟發現原來係後門,向入面行,原來內有乾坤。呢間中菜館用有一個大草地同海景,戶外環境感覺舒服,沿住外圍行着一圈,發現仲有幾間屋仔,詢問職員先知,原來有啲獨立嘅房間可以預訂。中菜廳室內部分,灰色同木色嘅裝修配搭舒服得嚟有氣派。如果只系睇餐廳外面嘅環境。 估唔到裏面系裝修得咁靚。而且每張枱擺放都有啲距離,枱面空間都大,喺度食嘢,感覺比較自在同舒適。四個人點咗一大堆嘢食,哈哈。上湯金魚餃配水晶球呢款點心上檯真係好吸睛,好適合打卡影相,味道都好好,金魚餃有大大隻蝦喺入面,外皮唔會過淋過厚,味道不錯,水晶球味道都唔錯,配上上湯同精緻嘅小白菜,一個精緻嘅點心,可以滿足到視覺、嗅覺同味覺時令燉湯,滿滿嘅湯料,裏面有螺片、雞肉。、豬肉、竹笙等,有雞肉同豬肉嘅甜,螺片令到湯頭更濃郁,仲帶淡淡鮮味。蝦餃賣相飽滿,裏面又係有原隻蝦,食落啖啖蝦肉好爽黑松露素皇餃呢款係店員大推,賣相有驚喜,呢種三角形包發嘅餃好少見,而且仲喺接口位,點上金邊,幾別緻,裏面有紅蘿蔔粒、應該放咗兩種菇類

四個人點咗一大堆嘢食,哈哈。

上湯金魚餃配水晶球

蝦餃賣相飽滿,裏面又係有原隻蝦,食落啖啖蝦肉好爽

黑松露素皇餃
呢款係店員大推,賣相有驚喜,呢種三角形包發嘅餃好少見,而且仲喺接口位,點上金邊,幾別緻,裏面有紅蘿蔔粒、應該放咗兩種菇類黑松露點綴,口感豐富,新鮮菇嘅鮮甜,加上黑松露提香,味道唔輸蝕俾蕈餃。

手袋和牛酥
個樣真係好得意
外皮酥脆有層次,裏面配上黑椒汁和牛肉,黑椒汁系辣得嚟帶少少甜咁嘅醬汁,裡面餡同醬汁配搭,有啲似平時酒樓嘅叉燒酥,但係叉燒酥餡偏甜,我一般唔好,呢款就用黑椒嘅辛辣去中和咗個甜度,將相對比較鞋口嘅叉燒換咗嫩滑嘅和牛,有驚喜可以一試。

鴻運乳豬例牌
呢款乳豬真係有驚喜,我哋所有人一致讚賞呢隻🐷
每塊乳豬脆得嚟,一啲都唔肥膩,食落去好似原切薯片咁脆,跟咗一個乳豬醬,平時呢種醬都好少點,因為會偏鹹,呢款偏甜再加少少鹹,配上乳豬又令到佢更惹味,推薦一定要叫嚟試吓。
炒飯

安格斯肥牛生炒飯
炒飯上枱已經聞到好香,炒飯炒得乾身,粒粒分明,調味唔會過重,飯粒略有嚼勁,係我喜歡嘅炒飯口感,牛肉嘅份量都多,每啖都會夾住少少嘅肉香,令到炒飯更惹味,想更好食,可以加上每枱附上嘅xo醬,會令炒飯多少少辣同乾貝嘅鹹香。

蛋白杏仁茶&楊枝甘露
最後食飽飽都要叫兩個甜品,蛋白杏仁茶杏味十足,蛋白令到杏仁茶稍微少少杰少少,口感滑溜得嚟帶有少少空氣感,唔錯。
楊枝甘露有芒果粒同柚子粒,味道清甜。

總括而言,地點有少少遠,但假日一家大細嚟大埔玩,或者帶長輩嚟食個靚點心,又又或者系請人食飯,其實都好適合。 不論環境裝修同食物都有一定水平,有機會會但喺屋企人再嚟。