2019-12-13
今晚又來到尖沙咀韓國美食街,被呢間嘅熔岩炒飯吸引左入去🤤🤤海鮮蛋漿熔岩炒飯 ($168)✨呢個熔岩炒飯係必試架!!!有oppa係你面前落蛋漿、芝士粒,之後用火槍燒溶啲芝士,畫面好有衝擊感🤣🤣 芝士凝固後再將所有材料拌勻~ ✨拉絲效果好正,每一啖飯都被芝士絲包裏住🤤🤤 ✨炒飯底本身都好味,難得嘅係炒完啲飯都好鬆軟~ 加埋蛋香、芝士香就更perfect😝 推介!蟹膏蟹肉紫菜包飯 ($108)✨呢個kimbap有蟹膏、蟹柳、酸青瓜、紅蘿蔔絲、蛋絲~ ✨蟹膏好正,提升左成個味道層次,如果再多啲蟹膏就更好啦🤣✨呢度嘅飯同熔岩炒飯嘅飯口感好唔同,前者偏硬實,後者偏軟熟~ 兩種截然不同嘅感覺,好有趣~~三色韓國煎餅 ($135)✨呢款岩哂心大心細咩都想試下嘅貪心鬼👻 三色即係蔥煎餅、泡菜煎餅和南瓜煎餅~✨三款之中我最中意泡菜煎餅,泡菜味濃~ 蔥煎餅都ok,幾香~ 南瓜煎餅味道就偏淡,就係南瓜蓉嘅味道~ 煎餅整體都偏油,配上咸香嘅醬汁反而可以減輕下個油膩感~總結,大推熔岩炒飯!必試呀!🥳🥳
海鮮蛋漿熔岩炒飯 ($168)
✨拉絲效果好正,每一啖飯都被芝士絲包裏住🤤🤤
蟹膏蟹肉紫菜包飯 ($108)
✨呢個kimbap有蟹膏、蟹柳、酸青瓜、紅蘿蔔絲、蛋絲~
✨蟹膏好正,提升左成個味道層次,如果再多啲蟹膏就更好啦🤣
三色韓國煎餅 ($135)
總結,大推熔岩炒飯!必試呀!🥳🥳