2011-06-24 15 瀏覽
同友人在尖沙咀食完韓燒,好飽,但成日都話,女仔食甜品係用另一個胃,所以還是死心不息地四處尋找合意的甜品,呵呵。其中一友人突然醒起利時後面轉角位有間甜品店,但去到之後發現已經換左一間新的。本來打算走的了,因為沒試過,實在唔知掂唔掂,二來店內已坐滿了,我們幾人不是太想等。但看了meun後,覺得幾吸引,於是還是留了下來。等了至少20、25分鐘,老實說,如果不是一大一班朋友邊等邊傾,早就已經等到不耐煩走了……等呀等,終於入得去。點了一個北海道牛奶香蜜瓜凍冰冰、一個原隻西瓜凍冰冰和一個北海道牛奶原隻木瓜凍冰冰。原本想要椰皇凍冰冰的,但點知椰皇已賣光光…可惜: (先來的是木瓜,大家都試後感覺都係一樣,就是覺得木瓜味好重,好似食飲緊超濃超傑版木瓜奶昔。味道比想像中出,而且都頗滑的。唔錯。後來老闆講,原來木瓜凍冰冰足足用了4個木瓜搾出來,唔怪之得啦。之後來的是西瓜。個西瓜本身靚,西瓜肉好甜好正好多汁,幫個甜品返唔少分。加上西瓜汁係咁流出黎,夏日炎炎,視覺上令人感到清涼非常。但冰冰就淡左,令到我好想問下老闆,到底這個又用左幾多個西瓜整出來,但最後還是忘記了問: p蜜瓜同跟瓜一樣,也是肉甜但冰冰味

後面黃色的是木瓜
蜜瓜同跟瓜一樣,也是肉甜但冰冰味道淡,很多時要將冰冰浸到蜜瓜汁裡再吃,才吃得出味道。店主顧慮到蜜瓜肉比較難「畢」出來,所以先在蜜瓜上了幾刀,方便進食,這一點細心值得稱讚。
貌似老闆的女士十分熱心介紹不同款式的甜品,服務態度十分好。可是店裡面的冷氣實在太太太太大,加上一直吃冰,結果凍到我們幾個女孩子都起曬雞皮,凍到手都震曬。我地諗,這是為了保持店內溫度低點,讓冰冰慢點溶掉嗎???
走出門口,真係覺得自己由南極返左香港。
總括而言,$50左右吃到原隻生果的冰冰,其實都差唔多啦,呢個暑假應該會再返來的。但記得,帶多件外套!
2011-06-04