2008-05-16
男友很喜歡麵食, 無論乜麵, 佢都鍾意. 之前喺TV度見到不停買廣告, 男友已說下次一定要試, 咁啱有次落開旺角, 咪順道食吓囉, 我男友叫咗佢嘅招牌牛肉麵, 而我就叫咗肉碎麵(唔記得佢個名, 因為連讀都唔識讀), 我男友本來重想叫半隻雞試吓, 但我話試吓啲嘢好唔好食先叫其他啦.牛肉麵來先, 碗大大, 湯多多, 好少麵, 牛肉約4件, 白&紅蘿蔔好多(但我男友唔鍾意食嘅), 湯看上去超濃, 但原來是假象, 比清水好丁丁多...... 到我的麵來時, 嘩!!!!! 唔知真係以為自己破產, 無錢開飯咁, 啲湯耿耿只去到整個碗嘅一半(個碗同牛肉麵嘅係一樣), 啲麵就更加少之又少...... 我叫嘅肉碎麵同招牌牛肉麵價錢只差兩三蚊咋!!!! 唉, 味道就更加唔洗講啦, 毫 - 無 - 驚 - 喜, 食完我倆重要喺出面再"掃垃圾"(食街邊檔).無論質素同份量, 跟佢嘅價錢一啲都唔值. 我地之後都唔會試啦!