2019-06-13
就嚟都父親節,唔想喺節日正日同人哋迫,所以決定提早去做節, 偏偏屋企人都好注重健康,成日都鍾意喺屋企煮,但唔想佢哋煮得咁辛苦,我就要搵一個煮得好食、健康、地點又方便嘅餐廳畀佢哋!最終決定呢呢一間叫做「新蒸武門」, 睇過其他食評都覺得佢係一個非常好嘅選擇,所以決定同家人一齊一探究竟!佢哋已經set咗唔同嘅餐,分別係二人/四人, 當然仲有散叫啦! 但係唔想諗太多,見個餐都幾啱食,所以就決定要咗個B嘅二人餐。花旗參海底椰螺頭燉豬展~ 一開燉湯嘅蓋,香味就湧出嚟!遠遠比老火湯或者滾湯濃味!冰鎮鮑魚~ 鮑魚非常清爽、厚肉,用埋一啲酸菜做伴碟,呢個頭盤的確可以令我好開胃!腐皮卷~ 外皮煎得好香,沾上醋,亦係開胃之選生炒骨~排骨唔厚粉,亦醃得夠味,呢道菜我常食,呢度嘅水準算係唔錯!墨魚條拼春卷~墨魚條彈牙,內藏墨魚粒,口感一流!春卷網皮很薄同時有芋頭在內,很有配搭得宜!北菇扒西蘭花~ 北菇算係幾厚,成個菜嘅份量都好多,芡汁夠味,好食!蒜蓉粉絲蒸扇貝~扇貝蒸嘅時間拿捏得好好,沒有過火, 上面蒜蓉同埋粉絲都好惹味。籠仔蒸龍躉腩~ 龍躉係啖啖肉嘅位置,用上果皮去蒸,一啲都唔會腥,加埋荷葉既天然香味,味道立
腐皮卷~ 外皮煎得好香,沾上醋,亦係開胃之選
籠仔蒸龍躉腩~ 龍躉係啖啖肉嘅位置,用上果皮去蒸,一啲都唔會腥,加埋荷葉既天然香味,味道立即昇華。
黃金海鮮粒炒飯~ 炒飯用上非常大隻嘅蝦,夠新鮮亦彈牙! 同時配上鹹蛋黃,充滿鹹香! 另外, 炒飯都好乾身!