2022-12-05 131 瀏覽
11 Musea商場一直比我嘅感覺係高貴又帶點神秘嘅感覺,好想入去探索一下。位於五樓有一間西亞Fusion菜新派餐廳,將馬來西亞及日本等亞洲風味融入地中海食譜。餐廳喺商場直入到尾嘅位置,有一個小門口入去。餐廳面積唔大,但一踏入餐廳就被360度電視螢幕吸引住,用餐期間電視上嘅風景會轉換,帶你環遊世界,而餐廳音樂亦花咗小心思,會跟據電視場景轉換🎼今次同袁太嚟食,我地叫咗6-course套餐。嚟食之前有略略睇過其他人食評,大約話餐廳唔夠人同上菜速度慢,但我哋又唔覺wo,餐廳其實面積唔大,當晚有一至兩位侍應,而上菜速度都快,每食完一樣已經上另一道菜,我估餐廳有用心聆聽意見👍🏻牛肝菌黑松露配水晶麵包用一個精緻嘅玻璃盒上菜,賣相已經好吸引,牛肝菌配黑松露炒得好香,連脆卜卜麵包好好味脆炸鵪鶉脾配西班牙青椒鵪鶉脾炸得剛剛好,肉質juicy,無需配醬汁已經夠香口,青椒唔苦連埋鵪鶉脾一齊食幾夾日本鮑魚海膽炒意粉呢個有驚喜,用紫蘇葉一齊炒,食落好有鑊氣,有中西Fusion感覺。鮑魚切得夠薄,連同海膽同意粉一齊食有口感得黎又有鮮味布拉塔芝士沙律配無花果及杏仁呢個沙律我好鍾意,用上淡味嘅布拉塔芝士同無花果,配酸

脆炸鵪鶉脾配西班牙青椒

日本鮑魚海膽炒意粉

布拉塔芝士沙律配無花果及杏仁
呢個沙律我好鍾意,用上淡味嘅布拉塔芝士同無花果,配酸甜嘅莓汁沙律醬,連火箭菜一齊食,外面唔係成日食得到嘅好味道

燒龍蝦及和牛橫隔肌
牛橫隔肌點選七分熟,好有肉味亦有咬感,而燒龍蝦夠香,肉質彈牙

結尾以cheesecake 為甜點,係我喜愛嘅軟身版newyork cheesecake ,份量剛剛好。