2017-06-30
星期三晩約左朋友喺巴倫紐睇戲,未入場前去左戲院對面間九龍城寨醫下肚。一入到去差唔多坐滿人,好彩卡位啱啱有客人埋單,二話不說就坐低叫野食。我要左個"墨墨享受",即係有墨魚丸丶墨汁墨丸同墨魚咀,再配佢地個招牌魚湯魚麵,唯獨是墨魚咀賣哂,所以轉左做花枝丸。佢地嘅墨丸咬落彈牙爽口,再配上自家製嘅辣椒油,非常惹味。奶白嘅魚湯好鮮甜,濃而不鹹,彈下彈下嘅魚麵浸喺魚湯入面,兩樣加埋變得相得益彰。由於辣椒油好辣,所以叫左杯"椰汁涼粉冰"解辣,杯野飲唔太甜,飲完再食埋D涼粉立即暑氣全消。未夠飽於是乎叫左個"香炸吉列蠔",六隻熱辣辣嘅吉列蠔用個炸食物嘅籬來裝住上枱,即炸即上,真夠"蠔"氣。細細隻嘅蠔肉咬落鮮嫩,蠔汁甘香,不過外面層炸粉包得厚左,食落有少少硬,唔夠脆口。食完再睇下隻錶,齣戲仲有幾分鐘就開場,跟住埋單走人,下次再黎過!