2021-01-11
今日再次黎到旺角食飯,去到呢間Bellevue食晏,侍應安排我地去窗邊入座,落地玻璃望出去就係彌敦道,成個旺角景望哂,咁闊既景觀之下食飯,真係食得開心啲。我地叫左兩個set lunch,兩個main分別係炭燒安格斯牛柳配青胡椒汁,慢煮豬腩肉野菌意大利飯。先上碟既係頭盆既慢煮八爪魚伴溫室青瓜,八爪魚鮮甜,配埋青瓜同其他沙律,為午餐揭開序幕,餐湯方面係甘筍薑忌廉湯,初時都驚會味道太重,飲左第一啖之後就改觀了,兩種蔬菜既味道出奇地同忌廉湯好夾。先講下意大利飯,侍應已事先講明會係比較硬,問我地需唔需要煮軟身啲,我地就揀左唔需要,食落雖然硬硬地,不過唔錯,配埋菇類同埋薄薄既豬腩肉真係好好味最後就係炭燒牛柳,係一件厚身既牛柳,我地揀左3成熟,味道真係唔錯,加埋薯蓉好creamy。最後就係甜品布朗尼,甜度恰到好處,好滿足。
最後就係甜品布朗尼,甜度恰到好處,好滿足。