志魂 - 東京壽司店鮨吉武(鮨よしたけ)海外嘅第一家分店,現時香港唯一米芝連三星日本餐廳!東京鮨吉武由2012 年起一直係米芝蓮三星評級。志魂2012年香港開業時叫Sushi Yoshitake,由鮨吉武創辦人兼主廚吉武正博師傅 (Masahiro Yoshitake) 親自統籌開店。2013 年改名志魂,香港行政總廚柿沼利治(Yoshiharu Kakinuma)來香港前跟隨吉武正博學習多年。睇牌頭點都要去食一次嘅!菜單,Sorry,冇得揀,講真,食Omakase如果你唔信師傅,咁不如唔好去!訂6點,5:45到,Carol 姐話準備中,即係唔入得去,行過去Amber 搵Vincent 哥同Join 哥哥吹水,最近Amber 有Special offer 買一送一,爆晒埸!連Amber 都要做promotion 就知疫情對餐飲業影響有幾大!準時6點入去坐低,Kakinuma San 已經好忙咁準備緊,Carol 姐問想要茶定水,我話要Sake😝 志魂酒單選擇多,同朋友想試多幾款,見佢 180ml (一合) 選擇好多, 就請Carol 幫我哋做埋Sake pairing。今晚菜單:前菜日

前菜
日本蓴菜配海膽及番茄水晶啫喱
季節白身魚(右口魚)
沙甸魚卷

澤屋守破離純米酒
日高見純米吟釀
百十郎大辛口純米
十四代Black Label

正常都應該一定夠食,所以我同Kakinuma San 講追加O-Toro同吞拿手卷嘅時候都有啲唔好意思😝 全個菜單都好得,招牌八爪魚真係名不虛傳,問柿沼 San 先知八爪魚要醃45分鐘,再按摩一個鐘令肉質變軟,再慢煮一個鐘,好味,係有原因嘅!清酒蒸鮑魚就用清酒蒸4-5小時,之後切出中間最嫩嘅部分再慢煮,配鮑魚肝做嘅醬汁,一啖食落去果種味道層次同回甘喺口入面打轉!

壽司比較喜歡金目鯛,Akmai 同O-Toro,紅身魚都經過熟成,醃製,除筋,入口真係不一樣,有獨特口感同風味。雙色海膽有創意好味但份量偏少。比較失望未有白子菜式。

志魂每晚兩場,第一場正路8點要走俾時間師傅同員工準備8:30第二場,但Carol 同 Kakinuma San 都同我哋傾到8:15, 最後來一合十四代Black Label 同大家乾杯以感謝大家嘅招待。

晚市Omakase 每位HK$3,500,我哋又追加又Sake,兩位萬二埋單,值唔值見人見智,如果同1881 The Araki 比較,我會揀志魂!
2020-06-24
  • 日式蒸鮑魚配鮑魚肝醬