2018-06-12 112 瀏覽
見呢度環境好似不錯,店員話佢哋係賣新鮮海鮮及生蠔,又落緊大雨,於是走入嚟試吓個lunch沙律有沙律菜、梨及合桃,雖然材料唔多,但食落又非常夾。用梨嚟做沙律已經少見,仲要軟硬度適中,份量勁多好似食咗成個梨咁,味道清甜好明顯係新鮮切出嚟冇加過糖水,夏天食呢個沙律真係非常適合,清清哋。食完已經覺得吖,呢間餐廳掂喎!Scottish Rock ($22.5)食完沙律又未有main dish,心諗睇吓生蠔個menu都好喎!點知店員話,lunch食生蠔係半價㗎!諗都唔洗諗,個沙律的確俾咗我好大信心,於是我哋就叫每人2隻食吓!原價$45一隻嘅Scottish Rock偏長身,有彈性海水味唔算好濃。店員介紹可以加少少西洋山葵Horseradish一齊食,佢味道同wasabi差唔多,不過冇咁攻鼻,呢個係幾有趣嘅配搭,雖則我都係鍾意乜都唔加就咁食嘅生蠔!Gillardeau ($37)只需$37就可以食到原價$65嘅生蠔勞斯萊斯,超值!蠔肉大大隻肉夠厚,口感爽脆,蠔味比Scottish Rock鮮明,海水味適中,入口後先有海水嘅鹹味,跟住有陣陣乳香,好有層次Char-grilled Live Boston

沙律

Scottish Rock ($22.5)
Scottish Rock

Gillardeau ($37)
Gillardeau

Char-grilled Live Boston Lobster ($288)
喺未食完生蠔嘅時候已經上菜,要快快趣食完生蠔快啲食龍蝦!成檯都係野,所以店員放咗碟龍蝦喺隔籬檯,香到不得了!!!隻龍蝦都算大,有成隻手咁大隻,食落肉質緊實超級爽口彈牙,一食就知真係新鮮,味道超鮮甜又帶輕微炭燒味道,真係超級好味呀!大廚仲好貼心咁將鉗入面嘅肉起咗出嚟,等客人可以啖啖肉咁食,唔洗失晒儀態咁搣殼。最高興嘅係,一路食仲一路出煙,實在太新鮮熱辣辣喇!

Char-grilled U.S. Black Angus Rib-Eye ($158)
有時喺外面食牛扒都有啲驚中伏,唔係冇味就硬過砧板,但唔知點解,店員講嘢好親切好有說服力,令我喺未食但已經有種放心感覺嘅情況下order咗牛扒。上菜時,比炭燒龍蝦更香!雖然佢唔係一大塊而係切成條狀,但吸引力不減!望落脂肪比例均勻,用高溫炭燒可以極速鎖緊肉汁,外層先食到焦香,咬開後肉質嫩滑一啲都唔韌,肉味濃郁,跟住必晒啲牛肉汁出嚟,超級好味,好在我有叫牛扒咋!旁邊嘅配菜雖然只係薯仔、車厘茄及蒜蓉包,但絕對唔馬虎!燒薯仔外層激脆,一路食仲熱到個口噴煙;車厘茄連柄上,都係熱辣辣而且啲葉完整,代表非常新鮮;蒜蓉包先嚇死我,竟然配菜有我最愛嘅蒜蓉包,仲要係有牛油紙包住,可以保溫不得止,食落雖然好脆但唔會好乾身,蒜味仲要香濃到欲罷不能!!!
Garlic bread

真係,好耐冇試過食西餐食得咁興奮咁開心,食完嘅時候真係好希望,可以由頭再食過

檸檬茶
抵讚嘅係因為一壺上,感覺好開心!
檸檬茶

由於太好味嘅關係,攞咗個dinner menu嚟睇吓,發現咗啲好得人驚嘅事

1:逢星期四晚,所有生蠔、樽裝啤酒、cocktail及某啲紅白酒都係半價

2:逢星期六,只要order 12隻生蠔,就會送一隻一磅重嘅新鮮波士頓龍蝦

好在今日有走入嚟食lunch。我決定咗,要再嚟食!!!
10 分鐘 (堂食)
Scottish Rock
Gillardeau