2021-11-22
話說呢日返夜,咁啱又有個frd係收夜㗎啵~🙊 於是就即興約咗餐飯,食大家都有共鳴嘅日本嘢~🇯🇵1. 海膽帶子卷🍙每件壽司嘅頭頂都有清晰嘅海膽肉,仲有好厚身嘅帶子。唔知啲海膽肉係咪大嚿得滯😂,其中一嚿仲跣咗落嚟添~🤣🤣 食落嚿海膽肉鮮甜得嚟,又有少少海水味⋯⋯🤓 我就覺得同帶子嗰種鮮甜係好夾、好好味!😋2. 青龍🐉🐉同樣地,每件壽司嘅頭頂都係有一大嚿海膽肉,唔同嘅係壽司沾上咗啲紫菜粉,變到綠悠悠咁,成件事就切合返青龍嘅主題~🤔 無錯嘅!!我係一個海膽控,所以刻意叫每款壽司都有海膽喺入面⋯⋯😛 咁我都覺得佢冇令我失望嘅。😏😏 值得一提入面有一隻炸蝦🍤放喺壽司入面做餡,我覺得個口感係唔錯。俾啲想像嘅話,炸蝦其實就係嗰條龍~🤭🐉3. 芝士雞卷🐔其實就係成條雞肉沾上脆漿,再炸到變晒脆面之後,臨尾淋埋芝士醬汁,咁當然係好味啦~ 因為有芝士已經好惹味,再加上炸脆咗嘅油香,然後再放啲紅蘿蔔粒做雞卷餡,咁我覺得係幾ok geh~ 紅蘿蔔粒成功中和咗油膩感。🤪🤪 然後再攞木板上枱,將佢切到一件件之後,賣相覺得就幾唔錯~4. 三文魚腩及油甘魚刺身🐠🐟見到賣相已經覺得幾好食😋,食落亦都冇令我失望~😌 本身兩種
1. 海膽帶子卷🍙
2. 青龍🐉🐉
3. 芝士雞卷🐔
4. 三文魚腩及油甘魚刺身🐠🐟
見到賣相已經覺得幾好食😋,食落亦都冇令我失望~😌 本身兩種刺身已經係厚切,知道一定好有口感。點知食落係充滿魚嘅油香,同埋有入口即溶嘅效果,然後味道亦都係鮮甜,係冇揸流攤嘅!! 下面有碎冰🧊雪住,可以keep住冰咁食到尾,已經符合晒刺身應有嘅要求。❤️