2023-01-01 519 瀏覽
呼吸星球 📍土瓜灣馬頭角道91號地舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━石桓牛專門店 餐牌有多款定食選擇 仲有特色甜品同飲品 店內裝修復古 非常igable🫢感覺上出餐時間可以盡量調整吓 嗰陣都等咗頗耐 甚至定食都嚟埋但係杯嘢飲仲未到🥲另外定價進取 但分量真係偏細 我估食量大啲嘅人兩份定食先飽🫢━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍱 柚子鰹魚清湯慢煮石桓牛燉肉定食 $198 +10% (圖2-3)▶︎ 每份定食均有麵豉湯 兩碟小菜 嗰日有三種前菜嘅菜色 分別係 梅子番茄 糖漬南瓜 梅子黑豆栗子 三種都正常發揮 不過三者都有啲偏甜🤏🏻 麵豉湯調味正常 鹹度適中👌🏻▶︎ 主角嘅牛的確幾好味 牛味濃 肉質算軟嫩 咬下去係有口感 但都唔會好硬🤩▶︎ 不過話柚子就真係食唔出 唯有飲湯底嗰陣會有少許柚子清香 老實講個人覺得柚子同牛唔算太夾 一個油膩一個清淡 層次上有啲分離 而且調味太過淡 感覺上除咗牛味冇其他味道▶︎ 牛肉有五六舊 大細係一口牛再大粒啲嗰種 仲有蘿蔔 海帶 正常發揮好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍱 燒汁特
呼吸星球
📍土瓜灣馬頭角道91號地舖

好味指數:●●●○○
柚子鰹魚清湯慢煮石桓牛燉肉定食

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍱 燒汁特上石桓牛燒肉石頭鍋定食 $268 +10% (圖1,4)
🍱 京蔥水煎手打鬆軟漢堡扒定食 $168
▶︎ 朋友們嗌嘅 就唔做過多評價
▶︎ 聽朋友話石頭鍋飯味道唔錯 有石鍋嗰種焦香氣息 牛都軟嫩入味 而漢堡扒都鬆軟有油香
好味指數:●●●●○

🍹沖繩青檸蜂蜜梳打 $59 +10%
▶︎ 朋友們都覺得唔錯 但係冇驚艷feel
好味指數:●●●●○

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 7月尾 (午餐)
快樂指數😋: ⑥②/①⓪⓪
性價比: 🌕🌖🌑🌑🌑